Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK, koláž reflex.cz

Co zkusit trička, Máro?
Andrej Babiš
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
19
Fotogalerie

Chrabrá vláda a její tři války. Zdravotní s koronavirem, o důvěru s lidem a o procenta s voliči

Silným slovům kolem nynější epidemie se vládní předáci nevyhýbají. „Nebojme se to nazvat, jsme ve válce,“ prokázal to v nedělní debatě na ČT i Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy. Podobně to „válkou“ ostatně nazývá už od března i premiér Andrej Babiš. Havlíčkův spoludebatér v Otázkách Václava Moravce, šéf Pirátů Ivan Bartoš se sice proti válečné terminologii ozval, ale což.

A každá válka má své bitvy, včetně těch prohraných. A i zde má ministr Havlíček jasno. „Nechci se k tomu vracet, když se 30. června juchalo na Karlově mostě…“ prohlásil, když se vrátil k oslavě zdánlivého konce první vlny epidemie. Tedy společnému hodování u dlouhého stolu uprostřed pražské pamětihodnosti. Ale i na bojišti se mění situace každým okamžikem. „Vůbec nejde o to, zda tam došlo nebo nedošlo k nějakému přenosu,“ dodal vzápětí. Divák ať si vybere.

Prokazatelně prohranou bitvou je ale ta, kterou vláda vede o svoji důvěru u obyvatelstva. Podle průzkumu společnosti Kantar CZ věří při informování o koronavirové situaci nejvíc lidí zdravotnickým expertům a epidemiologům (76 % dotazovaných). Výsledek u ministra zdravotnictví (52 %) a hlavně u premiéra (36 %) se jako vítězství zrovna označit nedá.

A podobně nedobře vládní strany dopadly v dalším průzkumu, který byl zveřejněný v nedělních Otázkách Václava Moravce. Podle nového volebního modelu se hnutí ANO – za které sedí v kabinetu i přítomný ministr Havlíček – propadlo na své minimum od vítězství ve sněmovních volbách z roku 2017 (24,5 %).

Ještě hůř dopadla koaliční ČSSD, která by se do dolní komory ani nedostala (4,0 %). A těsně pod pětiprocentní hranicí skončila i zatím ještě stále polovládní KSČM (4,5 %). Ale i tato průzkumová bitva má své vítěze, případná široká koalice středopravých stran společně s rostoucími Piráty (19 %) by získala pohodlnou nadpoloviční většinu.

Vítězství v boji s koronavirem je v nedohlednu, se získáním důvěry ohledně informování veřejnosti to taky pro vládu nevypadá růžově, totéž platí i o vývoji voličských preferencí. Jak však ministr Havlíček v souvislosti se strategií boje s dalšími vlnami epidemie připomněl: „Jakkoliv se to zdá skoro nemožné, blíží se nám Vánoce.“