Na konci roku se ceny SSD propadnou až o 15 %, předvídají analytici TrendForce

Pokud plánujete nákup SSD, ještě s tím raději počkejte. Podle analytické společnosti TrendForce totiž již brzy dojde k výraznějšímu pohybu cen a to směrem dolů.

Dle analytické zprávy je aktuálně trh s paměťmi NAND flash (SSD) i DRAM (operační paměti) stále v nadbytku a převažuje tak nabídka nad poptávkou. To se pochopitelně začne projevovat na koncových cenách, které se odrazí i na cenách SSD nebo operačních pamětech.

Klepněte pro větší obrázek
Odhady analytiků z TrendForce pro paměti DRAM a NAND flash

Ceny pamětí by tak měly v průběhu následujících měsíců klesnout o 10 % až 15 %, přičemž další snižování se čeká i začátkem roku 2021.

Konec roku je přitom ve znamení nových modelů SSD, které již využívají rychlé rozhraní PCI Express 4.0 a poskytují tak rychlosti sekvenčního čtení až kolem 7 GB/s. Nejlevnější model Samsung 980 Pro pro slot M.2 s podporou PCI Express 4.0 a kapacitou 250 GB stojí na našem trhu kolem 2 400 korun.

TrendForce je tchajwanská společnost, která se již dvacet let zabývá průzkumy trhu a ekonomickými analýzami v oblasti elektronického průmyslu. Její predikce jsou tedy podložené zkušeností, ostatně hloubkové analýzy trhu zpracovává i pro Apple, Amazon, HP, Intel a další světové výrobce či prodejce elektroniky. 

Diskuze (20) Další článek: Přes WhatsApp bude možné volat nejen z telefonu, ale i z počítače či notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,