Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testy 1500 pendlerů na bavorsko-českém přechodu odhalily tři procenta nakažených

Bezplatné testování českých pendlerů na německé straně přechodu Železná Ruda odhalilo 3,3 procenta pozitivních lidí jezdících za prací do Bavorska. Jde o 48 Čechů z celkového počtu 1456, kteří se dali otestovat minulý týden od pondělí do čtvrtka. Zemský okres Regen, který testy Čechů financuje za podpory vládního obvodu Dolní Bavorsko, v nich bude pokračovat. Zamezují dalšímu šíření nákazy.

Čeští pendleři se mohou na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein testovat zdarma vždy od 06:00 do 18:00. Původně mělo prověřování skončit minulý týden, ale pokračuje. Toto pondělí tam přijelo dalších 140 Čechů, dnes 80.

Testovat se mělo i ve středu, ale zemský úřad dnes stanici přesunul na jiné potřebnější místo v okrese. "O umístění na další den se rozhodne vždy kolem 15:00 předcházejícího dne podle toho, kde bude potřeba. Úřad to hned poté oznámí," řekla koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu. Podle ní by mělo i vzhledem k dnešnímu menšímu zájmu pendlerů stačit, že by se ve stanici na přechodu testovalo vždy jeden dva dny po víkendu.

Okres Regen tím chce ulehčit testovacím kapacitám v ČR a zjistit procento nemocných. Němci dále chtějí prokázat, že pendleři nejsou významným zdrojem nákazy. Jejich podniky, sociální služby nebo nemocnice jsou na pracovnících z České republiky závislé. Třeba v nemocnici ve Zwieselu je 11 z 46 lékařů z ČR.

Celkem 48 pozitivních českých pendlerů se podle radní Rity Röhrlové zdá jako nízké číslo, ale mohlo by vést k dalšímu šíření nákazy. "Většina pozitivních pracuje ve firmách v okresu Regen," řekla. Radní je přesvědčená, že důsledné testování může zamezit dalšímu šíření v rané fázi a že mobilní testovací stanice podporuje podnikatele, firmy i občany regionu. Radní doufá, že stanice bude nahrazena stálým zařízením. Testování bude pokračovat, protože počty nakažených v ČR stále rostou. Pro radní je důležité, aby byly testy zdarma, protože nikdo nechce zatěžovat firmy a zaměstnance víc, než je nutné.

V okrese Regen zatím pendleři nemusí mít povinně testy na covid-19, ale v sousedním okrese Cham už je musí při kontrolách předkládat osm dnů. Pendlery tam testují také zdarma, ne na hranicích, ale přímo v Chamu.

V Bavorské Železné Rudě si mohou pendleři nechat udělat test bez předchozí registrace. Ukážou jen kartičku zdravotní pojišťovny a potvrzení od zaměstnavatele. Výsledky dostanou do 24 až 36 hodin.

Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. "Čeští pendleři mají pořád výjimku od bavorské vlády. Musí mít potvrzení, že jsou zaměstnáni v Německu," řekl Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic.

Zatím funguje dohoda, že opatření pro pendlery nebude nařizovat vláda, ale jednotlivé podniky, protože do Německa vlastně teď jezdí jen pendleři. Německé firmy budou samy nařizovat četnost testů nebo delší pracovní pobyty v Německu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pendleři, koronavirus, zaměstnání, práce, testy, nemocnice, hraniční přechod, Regen, infekční onemocnění, Česko, Německo, Bavorsko, Dolní Bavorsko, Železná Ruda, Bayerisch Eisenstein, Rita Röhrl, Cham

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy 1500 pendlerů na bavorsko-českém přechodu odhalily tři procenta nakažených  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.