Sněmovna vyzvala k dodržování protiepidemických opatření. Vláda na dotazy opozice nereagovala

Poslanci podpořili během úterního jednání dosud přijatá opatření proti koronaviru a vyzvala veřejnost, aby je dodržovala. Sněmovna o tom rozhodla na návrh předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Poslanci zároveň poděkovali všem, kteří se zvládnutím situace aktivně pomáhají.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Poslanecké sněmovny prohledávají pyrotechnici

Poslanci také jednohlasně vyjádřili poděkovaná všem, kteří se zvládnutím epidemie pomáhají | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Poslanecká sněmovna, vědoma si závažnosti současné epidemiologické situace a bez ohledu na politické rozdíly, podporuje přijatá protiepidemická opatření za účelem snížení výskytu nemoci covid-19 a vyzývá občany k jejich maximálnímu dodržování,“ stojí v usnesení. Hlasovalo pro něj 72 z 94 přítomných poslanců. Nepodpořila jej SPD a Trikolóra a s jednou výjimkou ani ODS a STAN.

Naopak jednomyslně sněmovna vyjádřila poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, hasičům, policistům, vojákům, hygienikům a dalším, kteří se starají o pacienty s nemocí covid-19 či jinak přispívají ke zvládání epidemie.

Prymula před poslanci hovořil o zpřísnění opatření. Kontaktů mezi lidmi je podle něj stále příliš

Číst článek

Sněmovna následně neschválila návrh Pirátů na uzákonění online schůzí sněmovny během stavu nouze a na to, aby vláda prověřila, že maximum státních zaměstnanců v době nouze pracuje z domova.

Zástupci opozice měli výhrady k tomu, že nikdo z vládního tábora nereagoval na jejich dotazy ohledně vývoje epidemie a přijímaných opatření. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) jednání poslanců opustil hned po svém úvodním projevu.

Podle šéfky TOP 09 by si na to vládní představitelé měli vzpomenout při budoucích prohlášeních, „že máme táhnout na jeden provaz a že jsme všichni na jedné lodi“.

Předseda STAN Vít Rakušan očekával, že Prymula oznámí v rámci očekávaného vývoje, zda a kdy Česko čeká lockdown, tedy opětovné uzavření. Prymula ve své úvodní řeči pouze uvedl, že vrchol nákazy podle současného vývoje očekává kolem 11. listopadu.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se dotazoval mimo jiné na právní odpovědnost zdravotnického personálu, který nemá specializaci k péči o pacienty s koronavirem. Dotazoval se také na spuštění linek na výrobu zdravotnického materiálu, které se rozhodl Česku věnovat Tchaj-wan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme