Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Média

Novinářské organizace se obrátily na Kellnera, aby se zavázal k dodržování redakční nezávislosti

Co bude znamenat prodej skupiny CME do rukou Petra Kellnera? foto: Lidovky.cz

Praha - Několik novinářských organizací, mezi nimi Mezinárodní tiskový institut (IPI) nebo Reportéři bez hranic (RSF), se obrátilo na Petra Kellnera, aby se veřejně zavázal dodržovat svobodu slova a redakční nezávislost bez ohledu na politické nebo finanční tlaky. Kellnerova skupina PPF se stala novým vlastníkem společnosti Central European Media Enterprises (CME), pod kterou spadá například česká televize Nova nebo slovenská Markíza.
  21:31

Organizace na ochranu novinářů a svobody slova připomínají, že akvizice PPF, které nově připadlo přes 30 televizních stanic vysílajících pro přibližně 45 milionů diváků, bude mít dalekosáhlý dopad na mediální prostředí ve středovýchodní Evropě. Obchod přišel v době, kdy se svoboda médií a nezávislá žurnalistika v tomto regionu ocitly pod významným tlakem. „Skupině PPF připadne zodpovědnost... jako v každé demokratické společnosti dodávat občanům nezávislé informace týkající se veřejných záležitostí,“ uvádí se v otevřeném dopise adresovaném Kellnerovi. „Je zásadní, aby PPF tomu dostála.“

Miliardář Kellner dokončil koupi skupiny CME, kam patří i TV Nova. Pražská burza ztratila zajímavý titul

Za klíčové také novinářské organizace považují, aby PPF dodržela zásady redakční nezávislosti vzhledem k tomu, že televize, které nyní vlastní, hrají důležitou roli ve veřejné debatě v jednotlivých zemích. Novinářské organizace vyzývají, aby se skpina PPF vyhnula propagování nějakých obchodních nebo politických zájmů. „Novináři musejí mít možnost sledovat kauzy bez ohledu na to, kam zasahují,“ píše se také v dopisu. V souvislosti s podnikáním PPF v Číně organizace Kellnera žádají, aby „bez ohledu na dopady pro další investice nebo vztahy“ zajistil, aby televize patřící do CME měly svobodu pokud jde o kritiku čínské politiky nebo investic ve svých zemích a aby nebyly vystaveny tlaku, že mají své postoje zmírnit nebo se určitým tématům vyhýbat.

Novinářské organizace uvádějí, že se na Kellnera obracejí i kvůli tomu, že ředitel pro vztahy s veřejným sektorem skupiny PPF Vladimír Mlynář před časem nechtěl dopředu vyvrátit obavy, že by PPF mohla prostřednictvím Novy a skupiny CME prosazovat své ekonomické nebo politické zájmy. Mlynář v rozhovoru na ČT24 řekl, že „každý, kdo si koupí majetek, včetně médií, a zaplatí za něj velké peníze, má právo s ním nakládat“. Řekl, že PPF bude vytvářet „slušnou, vyváženou komerční televizi“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!