O českých ‚skinnerskách‘ jste už možná slyšeli. Ostatně aby také ne – slyšeli o nich i v dalekých Spojených státech amerických. Právě na zdejším trhu je tato světově unikátní obuv, která se pohodlně vejde třeba do kapsy, nesmírně populární. Důkazem budiž skutečnost, že ji nosí například baseballisté Boston Red Sox, týmu devítinásobných šampionů Světové série.

Jsou tomu zhruba čtyři roky, co tyto ponožkoboty pobláznily USA poprvé. Tehdy se projektu, který vymyslel třicetiletý Petr Procházka se svou o rok starší přítelkyní Michaelou Matějkovou, podařilo v rámci crowdfundingové kampaně na americkém Kickstarteru vybrat během měsíce a půl v přepočtu 16 milionů korun.

Jednalo se o třetí nejúspěšnější český projekt v historii – lépe si vedla už jen počítačová hra Kingdom Come a wi-fi router Turris Omnia.

Od prvotního úspěchu se toho ve Skinners změnilo spoustu. Firma prodala celkem přes 300 tisíc párů ponožkobot, expandovala do všech koutů světa a její roční obrat se přiblížil hranici 50 milionů.

Mladý podnikatelský pár nicméně věří, že potenciál jejich flexibilní obuvi, díky níž svaly a šlachy na chodidlech dostávají tolik potřebnou volnost, je ještě daleko větší. A svůj unikátní produkt se rozhodli povýšit na další úroveň – Skinners 2.0.

„Na vývoji nové kolekce jsme pracovali téměř dva roky,“ popisuje Petr Procházka. „Po technologické stránce jsme produkt značně posunuli. Pracujeme s odolnějšími materiály, které jsou méně náchylné na extrémní vnější vlivy.“

Zásadní změnou je přidání vyjímatelné stélky, která díky výšce dva milimetry nesníží barefoot pocit, zároveň však dodá vyšší komfort. Stále platí, že ponožkoboty můžete mít u sebe vždy a všude – váží pouhých 160 gramů a lze je srolovat do ruličky, takže ve vaší tašce či kabelce nezaberou o nic víc místa než balíček sušenek.

Výroba je bezodpadová, což u obuvi, kde odpad tvoří až 30 procent materiálu, není běžné.

Vedle unikátních vlastností jsou tuzemské skinnersky zajímavé z pohledu samotného výrobního postupu. Ačkoliv to možná není úplně patrné, k jejich zhotovení není zapotřebí žádného lepidla ani švů.  

„Toxická změkčovadla nepoužíváme a všechny použité sloučeniny jsou navíc zcela bez obsahu ftalátů,“ rozvádí spoluzakladatelka společnosti Michaela Matějková. „Naše výroba je bezodpadová, což u obuvi, kde odpad tvoří až 30 procent materiálu, není zcela běžné,“ doplňuje.

A na to vše lidé očividně slyší. Nová propagační kampaň běží na zmíněném crowdfundingovém portálu sotva druhý den, ale cílová částka ve výši 40 000 amerických dolarů je dávno vybraná.

„Původně jsme věřili, že by se cílová částka mohla vybrat do 24 hodin, nakonec jsme to ale stihli trochu dřív, konkrétně za šest,“ konstatuje Procházka.

„Momentálně jde o pátou nejpopulárnější kampaň z celkových přibližně 3700 projektů probíhajících na Kickstarteru,“ vypočítává třicetiletý podnikatel, jehož snem a současně i vytyčenou metou je prodávat milion párů skinnersek ročně.

Nový model, který je aktuálně k mání za 45 dolarů (zhruba tisíc korun), si během prvního dne kampaně koupila téměř tisícovka lidí, přičemž objem vybraných peněz již překročil hranici 73 tisíc dolarů. Jak daleko české ponožkoboty dokráčejí tentokrát?

Odpověď se dozvíme 3. prosince, kdy kampaň končí. Už teď je nicméně jasné, že lepší vykročení si Procházka s Matějkovou nemohli přát.