Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studenti ZČU pomáhají zdravotnictví v první linii v boji s covidem, další se zapojili do výuky

Desítky studentů Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni už teď pomáhají v prvních liniích na odběrových místech, v call centrech a nemocnicích. Studenti Fakulty pedagogické ZČU zase pomáhají se školními povinnostmi dětem zaměstnanců Fakultní nemocnice Plzeň nebo dětem v dětském domově. Aby lépe zvládli distanční výuku.

Desítky studentů Fakulty zdravotnických studií pracují na odběrových místech a call centrech Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Připraveno pomoct je celkem šedesát studentů. Dalších dvacet studentů zareagovalo na výzvu krajských nemocnic a okolo stovky studentů posílilo tým zdravotníků Fakultní nemocnice Plzeň. 

„Již v jarním období se naši studenti intenzivně dobrovolně zapojili do činnosti nemocnic nejen v Plzeňském kraji. Poté, co nás Krajský úřad Plzeňského kraje požádal o pomoc při zajišťování kompetentních osob na posílení činnosti odběrových míst a činnosti KHS, jsme vyzvali naše studenty, aby se do činnosti zapojili, a obratem jich zareagovalo několik desítek,“ říká děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich. „Pro naše studenty je pomoc přirozená, jsou tak vychováváni v rámci svého studia, přičemž nedílnou součástí přípravy nelékařského zdravotnického pracovníka je i posilování osobní odpovědnosti a entuziasmu,“ dodává děkan. Týmy zdravotnických zařízení posilují studenti i v rámci své praxe.

Na studenty Fakulty zdravotnických studií se také vztahuje takzvaná pracovní povinnost, kterou jim ukládá usnesení vlády. Fakulta proto poskytla hejtmanství seznamy studentů dotčených tímto vládním nařízením. „Předali jsme na hejtmanství seznam téměř 300 studentů, který v současné chvíli doplňujeme ještě o informace o místě výkonu praxe, tak aby mohli být studenti v případě potřeby přidělováni právě na místa, kde vykonávají svoji praxi,“ vysvětluje proděkanka pro vnitřní a vnější vztahy Alena Lochmannová

„Je pro nás důležité zajistit, aby studenti mohli vykonávat praxi v oboru, který studují,“ dodává Alena Lochmannová. „Studenti pomáhají nejen v rámci vlastního studia, ale často i dobrovolně nad jeho rámec, čehož si pochopitelně vážíme,“ upřesňuje. „Studenti se samozřejmě v rámci svého studia účastní také praktických cvičení, tak aby jejich pracovní činnost neohrozila ani jejich studium a nebyli znevýhodněni jako v jarním období. Teoretická výuka přitom probíhá v hybridní podobě, většinově se jedná o synchronní on-line výuku. Studenti jsou tak v tomto období velmi vytíženi a o to více si vážíme jejich činnosti v tomto exponovaném období,“ popisuje proděkanka.

Stejně jako na jaře se studenti Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni v době nouzového stavu zapojili do společensky potřebné pomoci. Se školními povinnostmi pomáhají dětem zaměstnanců Fakultní nemocnice Plzeň i Západočeské univerzity. Také děti v Dětském domově Nepomuk díky nim lépe zvládnou distanční výuku. Kromě studentů, kteří už jsou zapojeni na různých místech, má fakulta ve své databázi i řadu náhradníků.

Dvanáct studentek a studentů tak v pondělí 19. října nastoupilo do Fakultní nemocnice Plzeň, kde pomáhají zajistit výuku pro děti zaměstnanců nemocnice, kteří by jinak museli zůstat s dětmi doma. Dalších dvanáct studentů učitelství je vystřídá v následujícím týdnu a patnáct je připraveno v roli náhradníků. Dočasná škola v nemocnici má kapacitu 30 dětí a určena je především pro ty z 1. stupně základních škol. 

Šest studentů Fakulty pedagogické zase dojíždí od pondělí do Dětského domova Nepomuk, aby tamním dětem, žákům základních a středních škol, pomohli s distanční výukou. Celkem jsou studenti k dispozici patnácti dětem. Podle slov ředitele Dětského domova Nepomuk Romana Sudy dvojici studentů využijí v nebližších dnech také v rodinné skupině v Oselcích. Další dětské domovy, kde studenti budou fungovat jako pedagogická podpora, mohou přibývat, zájem právě zjišťuje Krajský úřad Plzeňského kraje, který je jejich zřizovatelem.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan / ZČU

Štítky nemocnice, studenti ZČU, výpomoc, školy, odběrová místa, studenti v první linii, Západočeská univerzita v Plzni, dětský domov, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňský kraj, Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni, studium, Krajská hygienic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti ZČU pomáhají zdravotnictví v první linii v boji s covidem, další se zapojili do výuky  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.