Hlavní obsah

České skiareály chystají na zimu řadu opatření. Doufají v normální sezonu

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející zimní sezona na českých horách bude ovlivněna současnou epidemií. Skiareály nechtějí ponechat nic náhodě, a tak chystají řadu bezpečnostních opatření, které se dotknou mimo jiné i diskutovaného aprés ski, tedy zábavy po lyžování. Na středeční virtuální tiskové konferenci o tom informovali zástupci Asociace horských astředisek (AHS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skiareály chtějí udělat vše pro to, aby bylo na horách bezpečno, tvrdí ředitel AHS Libor Knot. Přestože s hygieniky zpracovávají i vlastní opatření, dbát se bude především na ta celostátní.

„Jsou tři základní — osobní hygiena, ústa zakrytá rouškou, nebo v našem případě šálou, a dostatečné rozestupy. To se prolíná vším, co budeme areálům doporučovat,“ uvedl Knot a doplnil že i samotná střediska se budou do implementace opatření zapojovat, a tak například vyznačí rozestupy u pokladen či nástupních míst na lanovku.

Zásadní změna čeká zejména aprés ski, které bude letos fungovat ve zcela jiném režimu, než jsou lyžaři zvyklí. S bujarými večírky se v nadcházející sezoně mohou rozloučit. „Bude to daleko klidnější, většinou na sezení. Nebude hlasitá hudba a tancování. Centrálně nařízená opatření budou stejně jako v Praze, Brně či Ostravě platit i na horách,“ vysvětlil Knot.

Krize může položit stovky cestovních kanceláří

Cestování

Hygienická opatření se dotknou i dalších provozů, ať už půjčoven či lyžařských škol, kde se bude rovněž dbát třeba na rozestupy, dezinfekci vybavení nebo zmenšení výukových skupin. Přijímají se také vnitřní pravidla pro personál, aby zaměstnanci věděli, jak se chovat v případě, že se ve středisku objeví osoba, u níž se později prokáže nákaza koronavirem.

Do začátku spoustu času

Provozovatelé areálů zatím počítají s relativně normální sezonou. Ale vzhledem k tomu, že do jejího začátku zbývají dva měsíce, je podle Knota těžké předvídat, jak se situace vyvine. „Počítat musíme se vším,“ komentoval ředitel AHS, co se bude dít v případě absolutního lockdownu.

„Myslíme si, že k tomu nedojde. Samozřejmě by to zasáhlo do života lidí v regionech a napáchalo velké ekonomické škody. Máme spočítáno, že v oblasti horských středisek je v rámci cestovního ruchu zaměstnáno kolem 45 tisíc osob. V těch odlehlých oblastech horských vesnic je to často jedno z mála odvětví, kde se lze realizovat,“ vysvětlil Knot.

Podle prezidentky AHS Kateřiny Neumannové sázejí střediska i na fakt, že lyžování je venkovní sport. „Pohyb ve venkovním prostředí je věc, která zlepšuje zdraví, takže pevně doufáme, že si návštěvníci cestu na hory najdou,“ uvedla.

Ceny skipasů se letos u 70 procent středisek nezmění a zůstanou stejné. Jinde se bude zdražovat v řádech desítek korun. U 40 největších skiareálů v Česku vychází letos cena jednodenního skipasu na 617 korun pro dospělé a 455 korun pro děti.

Češi kupují lyžařské zájezdy do Alp koronaviru navzdory

Cestování

Anketa

Plánujete letos dovolenou na horách?
Ano, v zahraničí
28,3 %
Ano, v tuzemsku
13,7 %
Ještě nejsem rozhodnutý/á
4,2 %
Neplánuji
53,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3159 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám