Trump je jen dalším z Prezidentů rozdělené Ameriky, glosuje v nové knize INFO.CZ Martin Kovář

Jan Januš

Letošní americké prezidentské volby budí obrovské emoce. Donald Trump a Joe Biden se ostře napadají, sahají k vulgaritám, tvrdě se přou o řešení koronavirové krize i ekonomických problémů. O nic zase až tak výjimečného ale nejde. Amerika je rozdělená po celé 20. a 21. století a prostřednictvím „prvních mužů země“ tyto rozpory tradičně probublávají na povrch. Právě o tom se dočtete v nové knize Prezidenti rozdělené Ameriky historika a spolupracovníka INFO.CZ Martina Kováře, který glosuje jejich příběhy od Woodrowa Wilsona až po zmíněného Donalda Trumpa. Prezidenti rozdělené Ameriky právě vycházejí jako druhý titul knižní edice INFO.CZ.

Byl Franklin D. Roosevelt mocichtivý gigant s tyranskými sklony? Proč patří John F. Kennedy k nejpřeceňovanějším postavám dějin? A nekřivdí naopak historie Richardu Nixonovi či Georgi W. Bushovi? Silně autorsky laděná kniha Prezidenti rozdělené Ameriky ukazuje složitý vývoj ve Spojených státech amerických, jejich odvěkou rozdělenost i opakující se problémy, stejně jako tragiku a novou naději v dějinách 20. a nyní už i 21. století. Profesor Martin Kovář rozebírá, "jaké osobnosti v Bílém domě úřadovaly, jak je vnímali jejich současníci v Americe i v zámoří a jak na ně s odstupem času nahlíží velká historie".

Kniha vychází z úspěšného seriálu INFO.CZ Příběhy amerických prezidentů, obsahuje ale i množství dalších materiálů - například shrnující glosář porovnávající všechny předchůdce Woodrowa Wilsona, jehož portrétem kniha začíná, či rozsáhlé zamyšlení, co čeká Ameriku v příštích letech. V neposlední řadě si v Prezidentech rozdělené Ameriky můžete přečíst příběhy třech politiků, kteří se mohli do Bílého domu také dostat, ale jen kdyby šly dějiny trochu jinak: Hillary Clintonové, Roberta Kennedyho a Thomase Deweyho.

Knihu lze za 499 korun objednat na [email protected], a to rovněž s podpisem autora, o který si, prosím, v případě zájmu napište.

sinfin.digital