O'Connor na druhý pokus ovládl etapu Gira, na Vueltě triumfoval Soler

Aktualizováno 21. 10. 2020 18:49
Na Giru se z etapového vítězství radoval Ben O'Connor, druhou etapu španělské Vuelty ovládl domácí Marc Soler.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | Foto: Reuters

O' Connor tentokrát únik zvládl

Australský cyklista Ben O'Connor vybojoval po dalším úniku na Giru d'Italia nejcennější etapový vavřín v kariéře. Jezdec stáje NTT, jenž v úterý podlehl ve finiši uprchlíků Janu Tratnikovi, tentokrát v závěrečném stoupání do Madonny di Campiglio všem soupeřům ujel a vítězství slavil s půlminutovým náskokem. Růžový dres lídra opět uhájil Joao Almeida.

O'Connor se pohyboval v původně až devatenáctičlenné skupině uprchlíků, která se postupně ztenčovala. Zhruba osm kilometrů před cílem zaútočil a na vrchol dojel s náskokem 31 sekund před Rakušanem Hermannen Pernsteinerem, jenž se vydal za ním na stíhací jízdu. Třetí skončil s odstupem 70 sekund Thomas De Gent z Belgie.

Hlavní favorité na O'Connora ztratili více než pět minut a během etapy se třemi těžkými vrcholy první kategorie se kontrolovali navzájem. Almeida až do konce bez problémů veškeré náznaky nástupů likvidoval. Dvaadvacetiletý Portugalec, jenž se do růžového dresu oblékl už po 3. etapě, má v čele průběžného pořadí dál náskok 17 sekund před Wilcem Keldermanem z Nizozemska.

Další těžká zkouška ale Almeidu čeká ve čtvrtek, kdy je na programu opět náročná horská etapa, která vyvrcholí ikonickým stoupáním na Stelvio.

V čele Vuelty se drží Roglič

Druhou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Španěl Marc Soler z týmu Movistar. Červený trikot vedoucího jezdce si udržel obhájce prvenství Primož Roglič, který dnes na trase z Pamplony do Lekunberri dojel druhý. Zdeněk Štybar obsadil 77. místo, Jan Hirt skončil 152.

Šestadvacetiletý Soler, který na Vueltě startuje potřetí v kariéře a loni obsadil celkové deváté místo, dosáhl na první etapový vavřín v Grand Tours. Vítěz závodu Paříž-Nice z roku 2018 zaútočil z vedoucí skupinky, když do konce etapy zbývalo necelých čtrnáct z celkem 151 kilometrů.

Vydržel se silami až do cíle a mohl si dojezd náležitě vychutnat s rukama nad hlavou, protože zbytek skupiny dorazil až o 19 sekund později. Celkově je Soler desátý. Za druhým Rogličem z týmu Jumbo-Visma skončil Ir Dan Martin, který byl třetí i v úvodní etapě. V úterý druhý Ekvádorec Richard Carapaz, který patří do okruhu favoritů na celkový triumf, dojel čtvrtý.

Dalších téměř 19 minut ztratil sedminásobný šampion ze závodů Grand Tours Chris Froome. Pětatřicetiletý Brit, který se na Vueltě loučí se stájí Ineos, jejíž barvy hájil od roku 2010, byl před startem 75. ročníku řazen do okruhu hlavních favoritů. Jenže už v úvodu měl potíže a v první etapě obsadil až 72. místo se ztrátou 11 a čtvrt minuty. Dnes dojel na 108. pozici.

Celkové pořadí vede Roglič o devět sekund před Martinem, o další dvě vteřiny zpět je Carapaz.

Čtvrteční třetí etapa na trati Lodosa - La Laguna Negra-Vinuesa bude měřit 166 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy