Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dostatek ochranných pomůcek má fakultní nemocnice, problémem mohou být rukavice

Dostatek ochranných prostředků má plzeňská fakultní nemocnice zhruba na dva měsíce. Jediným problémem mohou být rukavice, jichž je obecně na trhu nedostatek, v současnosti má nemocnice zásoby rukavic zhruba na 40 dnů. Dostatek ochranných pomůcek v nemocnicích je zásadní pro zvládnutí nynější druhé vlny epidemie koronaviru v Česku.

V plzeňské fakultní nemocnici bylo podle informací mluvčí Gabriely Levorové k dnešku hospitalizováno 127 pacientů s nemocí covid-19. Z toho 27 na jednotce intenzivní péče, 12 pacientů bylo napojeno na umělou plicní ventilaci a dva pacienti na mimotělní oběh na přístroji ECMO.

Největší nemocnice na západě Čech stále zvyšuje počty lůžek pro pacienty s koronavirem. "Otevíráme další nová covidová pracoviště, uzavíráme jednotlivé vstupy do nemocnice a na otevřených vstupech probíhá triáž (třídění) přicházejících osob," uvedla mluvčí. Fakultní nemocnice také postupně omezuje plánované operace.

"Zatím vše zvládáme, ale společenská atmosféra a pracovní vytížení se na zaměstnancích odráží. Zřídili jsme pro ně krizovou psychologickou pomoc a během listopadu si budou moci vybrat nový benefit ve výši 1000 korun na vitamíny, letos je to na vitamíny už druhý v pořadí," dodala mluvčí.

V Česku dále rekordně roste počet nakažených novým koronavirem. V úterý přibylo téměř 12 000 případů, za dnešek zatím dalších 8840, což je dosud nejvyšší nárůst k 18:00 od začátku epidemie. Celkem se tak v Česku nakazilo už přes 200 000 lidí. Počet hospitalizovaných s novým koronavirem v úterý stoupl o 353 na 4417 případů, přičemž 15 procent pacientů je v těžkém stavu. S covidem zemřelo od začátku epidemie v Česku 1719 lidí, o sto víc, než byl údaj z dnešního rána. Vyplývá to z aktuálních statistik na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.

Rekordní byl v úterý nejenom počet nově odhalených případů, ale i množství testů. Laboratoře jich poprvé udělaly přes 40 000 za den. Pozitivních bylo kolem 30 procent vzorků, podobně jako v předchozích dnech. Z nemoci covid-19 se dosud uzdravilo 83 000 infikovaných. Aktuálně nemocných je 118 000.

Nejvýrazněji nyní přibývá nakažených na Zlínsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo přes 1032 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý nejvýraznější nárůst byl zaznamenán v okrese Plzeň-jih, a to 904. Přes 800 případů na 100 000 obyvatel odhalily laboratoře ještě v okresech Plzeň-sever, Hradec Králové, Prostějov, Kroměříž a Uherské Hradiště. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Fakultní nemocnice Plzeň, ochranné prostředky, počet nemocných, nemocnice, ochranná pomůcka, rukavice, Česko, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostatek ochranných pomůcek má fakultní nemocnice, problémem mohou být rukavice  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.