Počet osob v exekuci meziročně klesl o 50 tisíc

Prezentace klienta

Podle nejnovějších statistik Exekutorské komory ČR klesl za třetí čtvrtletí počet povinných o dalších 20 tisíc osob, meziročně se pak jedná o 50 tisíc lidí méně. V aktuální koronavirové situaci je to pozitivní zpráva, která spolu s údaji o nízké nezaměstnanosti a dalšími aktuálními daty nejsou důvodem k zavádění omezujících opatření ve vymahatelnosti práva. Prohlubování nejistoty v této oblasti by mohlo fatálním způsobem podkopat důvěru v právní stát, způsobit jeho postupný kolaps a z věřitelů udělat dlužníky.

„Klesající počet povinných vnímáme pozitivně, neukazují se žádné černé scénáře, jak se snaží některé organizace prezentovat. Určitě je třeba být opatrný v souvislosti s koronavirem, jehož dopady budou mít déletrvající efekt, ale je nutné k celé problematice přistupovat racionálně,“ říká prezident EKČR Vladimír Plášil.

Počet osob v exekuci klesl meziročně o 50 tisíc a celkový počet povinných je 736 425 lidí. Kromě poklesu lidí v exekuci si Česká republika vede velmi dobře i v počtu nezaměstnaných (nejnižší v EU). Z nového průzkumu Eurostatu vyplývá, že Češi jsou v rámci všech zemí EU nejméně ohroženi chudobou.

S ohledem na tato fakta i přes koronavirou krizi EKČR důrazně varuje před navrhováním opatření, která mají za cíl omezit vymahatelnost práva – ať už se jedná o moratorium na exekuce či omezování mobiliárních exekucí. Ty jsou často jediným nástrojem, jak se věřitel ke svým prostředkům může dostat. A právě na věřitele, a zejména ty drobné, můžou tato další omezení tvrdě dopadnout. Stát pak může vytvořit půdu pro to, aby se z věřitele stal dlužník, což je nepřípustné.

„Nová omezení exekucí jsou prokazatelně úmyslně zneužívána rozšiřující se skupinou povinných, kteří platit jednoduše nechtějí. Pokud stát bude tato omezení rozšiřovat, hrozí ztráta důvěry v právní stát a vrátíme se do devadesátých let, kdy se vymáhání bude řešit více inkasními agenturami či úplně jinými způsoby, včetně fyzického násilí apod.,“ říká prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil.

sinfin.digital