Pandemie ovlivní výběr šéfa advokátní komory. A čeští právníci řešili i senegalská letiště

Jan Januš

ADVOKÁTNÍ VÝBĚR JANA JANUŠE | Zkomplikuje koronavirová pandemie a zrušené advokátní zkoušky případné opakování mandátu předsedovi České advokátní komory Vladimíru Jirouskovi? Která advokátní kancelář radila při největším českém projektu v Africe za posledních 50 let? A kdo asistoval při prodeji fintech start-upu Roger Komerční bance? To všechno se dozvíte v aktuálním Advokátním výběru.

Vedení České advokátní komory zrušilo zbývající letošní termíny advokátních zkoušek. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci je to samozřejmě zcela pochopitelné, ale značně to zkomplikuje život stovkám advokátních koncipientů a advokátů, u nichž nyní právě tito působí. Koncipienti se bez zkoušek nemohou posunout k samostatnému výkonu profese a nejspíše o několik měsíců déle budou mnohdy dělat méně kvalifikovanou práci za méně peněz. Advokátním kancelářím může současný vývoj zkomplikovat vlastní personální situaci, pozastavuje se tím totiž logicky pravidelná obnova advokátního stavu.

Aktuální vývoj událostí se nejspíše projeví rovněž ve volbách nového vedení komory. Ty mají proběhnout v příštím roce, mezi advokáty už se ale další směřování komory intenzivně řeší, stejně jako to, zda jejím předsedou zůstane i na další období ostravský advokát Vladimír Jirousek. Už nyní se řadě zvláště mladších či flexibilnějších advokátů zdá, že je komora příliš svazuje, není dostatečně inovativní a jí prosazovaná regulace neodráží rok 2020. Nejen oni by chtěli, aby komora nekomplikovala advokacii „na dálku“ a celkově byla modernější. Současná situace je v tom zřejmě jen utvrdí.

Udělte amnestii, pane prezidente! Pomůžete celému Česku

sinfin.digital