Státní vyznamenání se předávat nebudou, Zeman ustoupil. Odvolána je i pieta na Vítkově

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos 28. října na Pražském hradě konat nebude. Prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá jim je ale kvůli epidemii nového koronaviru až příští rok. Vyhověl tak návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Na tiskové konferenci, která byla bez možnosti dotazů, to dnes řekl kancléř Vratislav Mynář.

Mynář uvedl, že se Zeman rozhodl pro zrušení ceremoniálu na základě doporučení od Prymuly, se kterým o záležitosti jednal ve středu. Podle kancléře Hrad seznam všech letošních oceněných zveřejní na svých internetových stránkách 28. října ve 20:00. Státní svátek také připomene slavnostní střídání hradní stráže ve 12:00, na jehož konci zazní státní hymna. Večer bude první nádvoří Pražského hradu nasvíceno v barvách české trikolory.

Zeman chtěl původně oslavy státního svátku v omezené míře zachovat. Jejich zrušení považoval za urážku státního svátku. Kancléř dnes řekl, že se plánoval ceremoniál pouze za účasti prezidenta a oceněných, kteří by museli mít negativní test na covid-19 starý nanejvýš 24 hodin, po dobu slavnostního aktu by měli roušky a byli by od sebe nejméně dva metry. Recepce, která se obvykle po ceremoniálu koná, se letos neplánovala.

Proti konání akce se vyslovila například část opozice. Poukazovala na symboliku toho, že by se slavnostní akt konal v době přísných protiepidemických opatření, kdy vládní nařízení omezují kontakty na nejvýše dvě osoby a kdy platí zákaz konání kulturních akcí. Někteří politici upozorňovali na to, že řada oceněných by kvůli vyššímu věku patřila do rizikových skupin z hlediska nákazy koronavirem.

Vážím si toho, že pan prezident dal na mé doporučení a předávání státních vyznamenání 28. 10. zrušil.

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 22, 2020

Mynář kvůli kritice plánovaného ceremoniálu dnes odsoudil pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten na twitteru označil akci za pohrdání občany. "Přestože pro dolních deset milionů bude všude všechno zavřené, tak na Hradě bude party pro papalášskou smetánku. Důvod je stejný jako na jaře. Prasata jsou hladová," napsal s odkazem na to, že Mynář při jarním uzavření společnosti uspořádal v Osvětimanech nepovolenou zabijačku. Prezident tehdy kancléře hájil tím, že zabité prase bylo hladové.

Mynář dnes Hřibova slova označil za urážku všech vyznamenaných, mezi nimiž jsou i veteráni druhé světové války. "Je to nejstrašnější urážka všech vyznamenaných v téměř stoleté historii udělování státních vyznamenání. Kdyby pan primátor Hřib měl v sobě alespoň trošku slušnosti, tak se všem omluví, okamžitě odstoupí a někde v soukromí si nafackuje," řekl.

Zeman již dříve řekl, že letos ocení asi čtyři desítky osobností. Mezi vyznamenanými bude například Prymula, kterého chce prezident ocenit za zvládnutí první vlny epidemie. Za boj proti koronaviru chce ocenit i zástupce armády, hasičů či policie. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva udělí také loni zesnulému zpěváku Karlu Gottovi. Posmrtně vyznamenání udělí také herci Karlu Fialovi, jehož proslavil film Limonádový Joe.

Ocenění i herce Pavla Trávníčka a nejvyšší státní vyznamenání avizoval i pro Jaroslava Kuberu (ODS), který na počátku roku zemřel ve funkci předsedy Senátu. Vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít.

Podle informací ČTK by mezi vyznamenanými mohl být také Peter Weiss, který nedávno po sedmi letech skončil ve funkci slovenského velvyslance v Česku.

Nebude ani pieta na Vítkově

Ministerstvo obrany se rozhodlo zrušit pietní akt, který se každoročně koná na pražském Vítkově u příležitosti státního svátku 28. října. Důvodem je vývoj epidemické situace a s ní související opatření vlády. ČTK to dnes sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

"Ministerstvo o této skutečnosti informovalo všechny instituce státní správy a spolky, které se piety každoročně účastní, cestou jejich oddělení protokolů a kanceláří," uvedla. Ministerstvo jim nyní ještě rozhodnutí sdělí oficiálními dopisy. "Památný den je samozřejmě možno uctít individuálně," dodala Zechmeisterová.

K Národnímu památníku na Vítkově si tradičně chodí politici a zástupci státních institucí připomenout výročí 28. října 1918, kdy vzniklo samostatné Československo. Účastníci piety pokládají věnce a květiny u hrobu Neznámého vojína.

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní vyznamenání Vratislav Mynář 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu prezident čr Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy