Renault rozjíždí ukládání energie ve velkém

Při příležitosti Renault eWays představuje skupina Renault nová konkrétní řešení pro hospodaření s energií.

Skupina Renault se i nadále angažuje v oblasti trvale udržitelné mobility a zaměřuje se na celý elektrický ekosystém.
foto: Renault

Renault prostřednictvím projektů Advanced Battery Storage ve Francii a SmartHubs ve Spojeném království iniciuje vznik dvou významných středisek v Evropě, která používají technologie baterií s druhým životem. Společný cíl: využívat rozdíly mezi spotřebovanou a vyrobenou elektrickou energií s cílem zvýšit podíl obnovitelných energií v energetickém mixu.

Jedná se o udržení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou v elektrické síti prostřednictvím využití různých druhů energie, jejichž možnosti výroby nejsou trvale dostupné.

V závodě Georgese Besseho v Douai je poprvé instalována Advanced Battery Storage, dodaná podnikem NIDEC ASI, sjednocujícím partnerem a dodavatelem řešení zaměřených na ukládání energie.

Tento projekt je součástí strategie skupiny Renault, jejímž cílem je vyvíjet inteligentní elektrický ekosystém pro energetickou transformaci. Zjištění na základě tohoto nového střediska: i malý rozdíl mezi spotřebou a výrobou může vést k problémům, které mohou narušit stabilitu frekvence domácí sítě.

Stacionární ukládání energie tak umožňuje regulovat a stabilizovat síť tím způsobem, že nabíjí baterie v době, kdy je malá poptávka a vrací energii obsaženou v těchto bateriích do sítě v době, kdy je velká poptávka.

Advanced Battery Storage je vytvořena pro baterie elektromobilů shromážděné v kontejnerech a zaměřuje se na instalovanou kapacitu asi 50 MWh na více místech ve Francii. Středisko v Douai má celkovou instalovanou kapacitu 4,7 MWh, využívá baterie s druhým životem i nové baterie uložené pro budoucí uživatele v servisu.

Projekt Advanced Battery Storage je realizován společně s finanční institucí Banque des Territoires, Fondem ekologické modernizace dopravy, řízeným Demeterem, a německým startupem The Mobility House. Svědčí o schopnosti skupiny předvídat environmentální výzvy jako příležitosti pro inovace s novými službami.

Projekt SmartHubs s Connected Energy je situován do Západního Sussexu ve Spojeném království. Baterie s druhým životem z vozidel Renault budou využívány společně s dalšími technologiemi v rámci místního energetického systému s cílem dodávat čistější a levnější energii pro sociální bydlení, dopravu, infrastrukturu, rodinné domy a místní podniky.

Baterie s druhým životem budou začleněny do systémů E-STOR, které Connected Energy speciálně vytvořila. Projekt SmartHubs umožní nainstalovat více 360 kWh systémů E-STOR do průmyslových a obchodních prostor, z nichž některé budou propojeny se solárními panely a nabíječkami elektromobilů, aby se pomohlo snížit náklady na energie v těchto prostorách a optimalizovat využívání obnovitelných zdrojů.

Bude nainstalován rovněž velký systém E-STOR využívající přibližně 1000 baterií s druhým životem pro uložení 14,5 MWh energie, což umožní rychlé nabíjení a vybíjení a přispěje tak k rovnováze elektrické sítě.

Uloží dostatečné množství energie pro zásobování 1 695 průměrných domácností po celý jeden den. Projekt SmartHubs je jedním ze čtyř projektů britské vlády zaměřených na vytvoření energetických systémů budoucnosti.

Projekt SmartHubs je realizován konsorciem vedeným Connected Energy společně s partnery, jimiž jsou Moixa, PassivSystems, ICAX, Univerzita v Newcastlu, samospráva hrabství Západní Sussex a Innovate UK.

tisková zpráva

One Comment on “Renault rozjíždí ukládání energie ve velkém”

Napsat komentář