Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stanové město pro bezdomovce se pro druhou vlnu koronavirové epidemie obnovovat nebude

Po nastolení nouzového režimu i dalších bezpečnostních omezení v souvislosti s šířící se nákazou covid-19 nebude město Plzeň obnovovat provoz stanového města s karanténním prostorem pro lidi bez domova. To vzniklo při jarní koronavirové vlně v areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici. Pomoc by teď měli bezdomovci s příchodem chladnějšího počasí najít v jiném zařízení.

„Původní areál ve Folmavské ulici se už nebude využívat pro osoby bez domova. Už na jaře v době jeho zprovoznění jsme říkali, že nelze připravit tak, aby zařízení mohlo fungovat i v zimním období. O nových prostorách, které bychom chtěli tentokrát využít se teď diskutuje,“ uvedl Martin Zrzavecký (ČSSD), radní města Plzně pro oblast bezpečnosti.   

„Pracujeme na tom, čekáme na metodiku od krajské hygieny. Na posledním krizovém štábu zaznělo to, že by měli vydat přesnou metodiku, jak by mělo vypadat to zařízení, co vše by tam mělo být. Během týdne už budeme vědět víc,“ řekl radní Zrzavecký. Areál ve Folmavské ulici město uzavřelo a zakonzervovalo koncem května. Teď tam ještě stály vojenské stany, které je potřeba podle Zrzaveckého zbourat a odvézt. Areál bývalých kasáren plánuje město v příštím roce prodat.

Šlo o jediné záchytné zařízení v Plzni, které poskytovalo humanitární pomoc i sociální služby v takové šíři. Organizace, které se zabývají na území města pomocí lidem bez domova nebo lidem užívajícím návykové látky, totiž musely v době koronavirové krize svou činnost omezit nebo pozastavit, a tak pomáhaly ve stanovém městečku, které bylo jen několik dní po svém otevření zaplněno.

„I lidé bez domova a lidé konzumující návykové látky měli z nemoci covid–19 strach, takže byli rádi, že ve stanovém městečku našli pomoc a také zdravotní i sociální poradenství. Mezi klienty často byly partnerské páry,“ uvedl Martin Zrzavecký a dodal, že prostor pro karanténu tehdy nikdo využít nemusel.

Úpravy prostoru pro stanové městečko a budovy, v níž byly místnosti pro lidi v karanténě, vyšly na milion korun. Zděný objekt byl už dlouho nevyužíván, a neměl přívod vody ani elektřiny. Bylo nutné tam vodu i elektriku zase zavést. Do areálu se přivezly mobilní WC a sprchy.

Město má v plánu vybudovat speciální nízkoprahový dům. V azylových domech v České republice platí docela přísná pravidla. Lidé, kteří chtějí jejich služeb využít, nemohou být pod vlivem návykových látek. To však mnoho z nich odradí od toho, aby v něm hledali pomoc, a tak dál žijí na okraji společnosti. Pokud by mělo město speciální dům, kde si o pomoc budou moci říci i lidé, kteří jsou pod vlivem návykových látek, může se pak o návrat do normálního života pokusit více lidí.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky areál kasáren, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, stanové město, bezdomovec, Plzeň, Martin Zrzavecký, drogy, ČSSD, Krajská hygienická stanice, koronavirová krize, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanové město pro bezdomovce se pro druhou vlnu koronavirové epidemie obnovovat nebude  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.