A instagram máte? Poslanecké grilování Babiše jako odpoledne plné vykrucování

Poslanecká sněmovna se střetla nad tématem koronaviru. Premiér Andrej Babiš během čtvrtečních interpelací chválil poslance TOP 09 Dominika Feriho za jeho instagramový účet, plísnil Piráty, kteří podle něj demagogicky lžou, podobně se vyjádřil také k práci některých novinářů. Ale pokud jde o boj vlády s druhou vlnou koronaviru, nic nového jsme se od něj nedozvěděli. Popravdě řečeno se spíše vykrucoval. Podle premiéra nikdo na světě neví, co nás v příštích týdnech a měsících čeká.

Dominik Feri po premiérovi chce, aby vláda připravila web, který lidem srozumitelně vysvětlí všechna vládní opatřenÍ. S Babišem se dohodli na schůzce, sejít se mají už zítra. Byla to jedna z mála spíše úsměvných chvil čtvrtečních ústních interpelací. Většinou debata byla o poznání vyhrocenější. Například předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan po vládě požaduje zveřejnění epidemiologických plánů. „Kdy budou aktuální, kdy budou funkční, kdy budou skutečně takové, aby vystihovaly realitu této epidemie a neodkazovaly na doby dávno minulé a na problémy, které v současné době neřešíme?“

Babiš ho ale odbyl tím, že vláda opozičním stranám všechna data dala a že jim je bude klidně posílat každý den. Pokud jde o covid-19, přiznal, že neví, co bude. „To dneska neví nikdo na planetě. Nikdo. Nikdo ten vir nezná,“ zdůraznil premiér. A reakce Rakušana? „No určitě ano, když jako vždycky, tak jako vždycky. Opět bez odpovědi! Zopakuji svojí otázku: Zveřejníte datové modely, které máte k dispozici?“ Babiše to dopálilo. „Já vůbec nechápu – třikrát jsme s vámi mluvili, vždycky jste to mediálně zneužili, vždycky z toho vypadlo, že jsme nejhorší, že jsme neschopní, vy umíte všechno,“ řekl zjevně podrážděný premiér.

Už i na Hradě akceptovali vážnost situace. Udílení státních vyznamenání posunuli o rok

sinfin.digital