Příliš málo a příliš pozdě. Trump zaskóroval, knokaut však nezasadil

KOMENTÁŘ

Příliš málo a příliš pozdě. Trump zaskóroval, knokaut však nezasadil
Trump při prezidentské debatě Foto: REUTERS
1
Komentáře
Ondřej Šmigol
Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08

Nadcházející americké volby jsou referendem o Donaldu Trumpovi. Nebýt jeho bizarních prohlášení a neustálého tweetování, byl by nejspíše považován za celkem úspěšného prezidenta, před koronakrizí ekonomika šlapala, v zahraniční politice slavil úspěchy. Ve druhé a poslední prezidentské debatě Trump musel ukázat, že až virus odezní, vrátí se pod jeho vedením předchozí blahobyt. Také potřeboval hodinu a půl nepůsobit jako totální šílenec. To druhé se mu podařilo.

Celkově debata byla mnohem klidnější než ta předchozí. Trump dokázal na devadesát minut ovládnout své pudy a celkem disciplinovaně odříkávat naučené fráze a dostat pár dobrých zásahů. Kdyby se takto choval po celou kampaň, situace by mohla vypadat naprosto jinak.

Joe Biden působil, zvláště ke konci, unaveně. Jeho věk je na něm znát, zatímco Trump působil jako energický buldozer. Nejbizarnější prohlášení večera tak šla na konto Bidena, který měl několik zvláštních přeřeknutí. Nejzapamatovatelnějším asi to, když chtěl říct, že Trump je nejrasističtější prezident, ale prohlásil, že jím byl Abraham Lincoln. Biden ještě není na zavření do domova důchodců, ale kohokoliv, kdo má strach, jestli vydrží případné čtyři roky v Bílém domě, to uklidnit nemohlo.

 

Překvapivě nejlepší výkon Trump předvedl v asi prvních dvaceti minutách, kdy se řešilo téma nezvládnuté pandemie. To je oblast, kterou by měl Biden opanovat, Trump však dokázal udržet pozice, soustředit se na potřebu znovu rozhýbat ekonomiku a kontroval na Bidenovy útoky o počtu mrtvých tím, že Biden sám nemá taktiku. Chce podle něj pouze zavřít zemi do lockdownu. V podstatě to byla klasická hádka otevírače se zavíračem. Trumpovi se podařilo odvolat se na několik kroků, které učinil pro zmírnění pandemie, a tak tento, asi nejnebezpečnější moment debaty ustál.

Pak přišla řeč na americkou politiku vůči Číně. To by mělo být téma, kdy by naopak měl vládnout Trump. Je to první prezident od konce studené války, který proti Číně postupuje opravdu tvrdě. Místo toho se segment rozhodl využít k tomu, že začal mluvit o skandálech Bidenova marnotratného syna Huntera, jenž podnikal i v říši středu. Ráno před debatou vyšlo najevo, že do Hunterových byznysových projektů byl možná zapojen i Biden. Problém byl, že kauza je složitá a Trump ji neuměl prodat. Mluvil, jako kdyby detaily byly všem známy, přitom o velké většině Američané slyšeli nejspíše poprvé. Ukázal se tak problém Trumpa, který příliš sleduje Fox News a dění na Twitteru a předpokládá, že všichni jsou na stejné vlně. Útoky na Bidena vedené přes Huntera tak byly celkem neefektivní. Biden téma dokázal využít k tomu, aby Trumpovi připomenul jeho vlastní četné skandály.

Následovala ekonomika. Trump tvrdil, že Biden ji zruinuje a zvýší všem daně. Biden mluvil o potřebě zvednout minimální mzdu. Tato část byla jak ze starých časů, kdy republikáni hájili menší utrácení a demokraté větší přerozdělování. Přetáhnout voliče se zde nejspíše ani jednomu nepodařilo. V průzkumech však vychází, že voliči věří Trumpovi více právě v oblasti hospodářství, a Trump jim nedal důvod, proč to zpochybnit.

Překvapivá byla další část, jež se týkala rasových vztahů v USA. Trump hlavně mluvil o svých reformách v oblasti vězeňství a práva, které mají pomoci především černochům, Biden o tom, že Trump je rasista. Trump se zde vytasil s mocnou zbraní, totiž upozorňováním, že Biden je v politice přes čtyřicet let, z toho osm jako druhý nejmocnější člověk v zemi. Pokaždé když Biden mluvil o tom, co vše udělal pro menšiny nebo později ve zdravotnictví a dalších oblastech, Trump se zeptal, proč to neprosadil již dávno. Podařilo se mu tak tvářit, že je stále novým koštětem, které přišlo vymést nepořádek Washingtonu. Biden chyboval, když na Trumpovo popichování, že nic neudělal, kontroval tím, že důvodem je republikány ovládaný Kongres. Zaprvé to není pravda, první dva roky Obamovy administrativy demokraté měli v Kongresu většinu. Zadruhé je velká šance, že jednu z komor Kongresu republikáni udrží nebo za dva roky znovu získají, i pokud se stane Biden prezidentem. Signalizuje tak, že pokud demokraté nebudou ovládat všechny části americké vlády, můžou se občané s jakýmikoliv reformami rozloučit?

Konec byl věnován globálnímu oteplování. Zde Trump celkem zdatně přesunul diskusi k otázce zákazu fosilních paliv a frakování čili způsobu těžby ropy a zemního plynu. Nakonec donutil Bidena připustit, že podporuje přechod od fosilních paliv. To může být klíčové. Pensylvánie je stát, kde se v posledních letech rozvinul těžařský průmysl, je to také stát, který Trump potřebuje nutně vyhrát. Bidenovo přiznání o potřebě přechodu k obnovitelným zdrojům mu dalo naději, že to dokáže.

Konečný verdikt je, že Trump vyhrál na body. Nedokázal ale zasadit zničující ránu. Trump potřeboval knokaut, něco, co naprosto zvrátí téma voleb v jeho prospěch. To se nepodařilo. Biden podle průzkumů vede momentálně v průměru asi o 7,5 procentního bodu. Pokud se průzkumy nemýlí, jedna lehce nadprůměrné debaty Trumpovi k vítězství stačit nebude.

 

×

Podobné články