Prymula se odmítá podřídit Babišovi. Na tahu je Hrad

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Ministr zdravotnictví Roman Prymula nemíní vyjít vstříc Andreji Babišovi. Na odpolední tiskové konferenci oznámil, že rezignovat nehodlá. Dle svých slov neporušil žádné restriktivní opatření. Prymula má zjevně podporu Hradu, proto se rozhodl pro vzdor. Jinak jeho tah nedává logiku. Premiér Babiš odpoledne navrhl prezidentovi jeho odvolání a možného nástupce.

„Stojím tady jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno,“ zahájil Roman Prymula svou tiskovou konferenci, na které nebyl prostor pro dotazy novinářů. Následně začal rekonstruovat schůzku s Jaroslavem Faltýnkem, přičemž se dopracoval k jednoznačnému závěru: nic jsem neporušil. Pokud tady už nějaký čas vláda balancuje na hraně důvěryhodnosti, tato šlamastika jí tedy zrovna neprospěje.

Samotný Prymula si je přitom vědom, jak důležité je v tomto ohledu dodržování symbolů. A pokud on sám zavádí celou řadu restriktivních opatření, které vzápětí porušuje, jde o tu nejobludnější zprávu pro občany, kteří se musejí podvolit. A dělají tak – aspoň tomu věří – v zájmu svého zdraví a zdraví svých spoluobčanů. Prymula jim ale vzkazuje, že on je víc. Jako poražená z toho nakonec nevyjde jenom vláda a její autorita, silný úder bude muset ustát také premiér.

Vytvoří Miloš Zeman novou vládu?

sinfin.digital