„Právo lidožroutů“? Polský ústavní soud dal liberálům loknout jejich vlastní medicíny

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Potrat kvůli vrozené vadě či poškození dítěte je porušením práva na život, rozhodl polský ústavní soud. Pro liberály jde o velmi tvrdý verdikt. Na druhé straně dostali loknout své vlastní medicíny. 

Nezabil bych své dítě jen proto, že není dokonalé. Takové jsou mé hodnoty. Nicméně dávám za pravdu bývalému polskému ministru zahraničí a nyní europoslanci za Občanskou platformu Radoslawu Sikorskimu, který na rozhodnutí soudu reagoval slovy, že věřící většina nemá právo vnucovat své hodnoty menšině. A doprovodil to emotivním srovnáním, že takto by mohli kanibalové demokraticky odhlasovat, že snědí menšinu. Trefné srovnání. 

Otázka, co vše si v demokracii smí dovolit většina vůči menšině, je zásadní. Ono nestačí, že smíte volit. Musíte mít také zaručena svá práva a svobody bez ohledu na to, kdo je u moci. Zemanův oblíbený bonmot, že kdo s ním nesouhlasí, tak nerespektuje výsledek svobodných voleb, je fatálně chybný. Je třeba, aby u citlivých témat, jež se dotýkají hlubokých citů lidí a výchovou vštípených norem chování, panoval široký konsensus, jinak se společnost rozpadá na kusy v kulturních válkách. Právě to se nám na Západě děje.

Jakou knihu si vybrat do lockdownu? Podívejte se, co právě čtou autoři INFO.CZ

sinfin.digital