Babiš má náhradu za Prymulu. Po schůzce se Zemanem ale zůstávají otázky

Premiér Andrej Babiš po páteční schůzce s prezidentem uvedl, že má nového adepta na post ministra zdravotnictví místo Romana Prymuly. S Milošem Zemanem se má tento kandidát sejít v úterý, dnes šéf vlády prezidentovi představil, o koho jde. „Nejpozději ve čtvrtek bych ho rád uvedl do úřadu,“ řekl Babiš před novináři v Lánech. Podle jeho mínění Zeman odvolání Prymuly a jmenování jeho nástupce nijak zdržovat nebude. Jméno dotyčného neprozradil.

„Průtahy se nebudou opakovat, prezident Zeman mi vyšel vstříc,“ je přesvědčený Andrej Babiš. „Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání a pan prezident to akceptoval,“ uvedl také. Lze to vykládat různě a jistota, že k výměně ministra zdravotnictví, jak ji Babiš navrhuje, skutečně dojde, v tom bezezbytku schovaná není. Předseda vlády každopádně věří, že prezident nic blokovat nebude; vnímá prý, že změna je potřeba.

Premiér se kromě toho znovu několikrát omluvil a celou peripetii kolem noční schůzky Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem, které Blesk nachytal bez roušek odcházet z prostoru restaurace, označil za nešťastnou. „Je to nepřijatelné. Nemůžeme chtít po lidech, aby dodržovali pravidla, když je sami nedodržujeme, omlouvám se za to. A vždycky jsem říkal, padni, komu padni,“ uvedl Babiš.

Vytvoří Miloš Zeman novou vládu?

sinfin.digital