Amišské děti se občas vydávají na zkušenou do moderního světa. Rády se ale zase vrací domů.

Amišské děti se občas vydávají na zkušenou do moderního světa. Rády se ale zase vrací domů. Zdroj: Profimedia.cz

Amišové žijí v naprostém souladu s přírodou.
Auta? Ale kdepak. Jeho funkci plně zastane kůň.
Amišské děti se občas vydávají na zkušenou do moderního světa. Rády se ale zase vrací domů.
Amišové žijí v naprostém souladu s přírodou.
Amišské děti se občas vydávají na zkušenou do moderního světa. Rády se ale zase vrací domů.
29
Fotogalerie

Amišové žijí bez elektřiny, aut i internetu: Jejich děti se k nim ze „zkaženého“ světa dobrovolně vrací

Stýská se vám někdy po starých časech? Říkáte si, jaké by to bylo žít v dobách vašich prababiček nebo možná ještě dřív? V dobách kdy nebyla elektřina, internet, auta a žilo se v souladu s přírodou? Kanadští a američtí amišové moc dobře ví, jaké to je. 

Žádná auta, žádné moderní technologie! Místo toho tvrdá práce na polích vlastníma rukama, bryčky tažené koňmi, Bible a pevná manželství. To je život Amišů, kteří žijí v Kanadě a v Americe. Je jich celkem kolem čtvrt milionu. Narazit na ně můžete především v amerických státech v Pensylvánii, Ohiu, Indianě nebo v kanadském Ontariu.

Jedná se o komunitu skromných a pracovitých lidí, kterým stačí k životu víra a kus pole, na kterém mohou hospodařit. Manželství Amišů trvá až do smrti a ženatého muže poznáte tak, že má plnovous. Ženy žijí pro roli hospodyně a jsou svému muži zcela podřízené. Dokonce ani nemají pořádné vzdělání. Od 15 let už ho mají zakázané. Podle Amišů je to pro ně totiž spíše zatěžující. Některé rodiny však své děti posílají na zkušenou do moderního "zkaženého" světa. A světe div se, děti se dobrovolně (až na výjimky) a rády vrací zpátky domů. Zvyk je prostě železná košile.

Díky svému životnímu stylu Amišové neznají obezitu nebo další civilizační choroby. Každý den mají velkou fyzickou aktivitu, nesedí doma u televize nebo u počítače. Živí se domácí stravou a když je přece jenom postihne nějaká nemoc, vše léčí bylinkami. Žijí prostě v totálním souladu s přírodou a mírem vesmíru.

I v takto klidné komunitě se ale může objevit vlna vzrušení. Zejména, když dojde na zákony moderního světa, které nechtějí plnit. Nebo rozpory uvnitř komunity. Největší potupou a trestem je pro amišské muže uřezání vousů.