Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ztratí Putin kvůli pandemii 100 tisíc vojáků? Armáda se brání velkým škrtům

Autor: mav - 
24. října 2020
13:07

Ministerstvo obrany Ruské federace odmítá úsporná opatření, která navrhuje ministerstvo financí. Mimo jiné snížení stavu armády o deset procent neboli sto tisíc vojáků, píše Rádio Svoboda. Ruské ekonomice letos kvůli pandemii hrozí výrazný propad.

Návrh úspor dříve v říjnu obdržela Bezpečnostní rada Ruské federace, která spadá pod prezidentský úřad a zahrnuje vrcholné představitele státu, vojsk a bezpečnostních agentur. O plánu první informoval ruský deník Izvestija. Podle plánu by o uniformu přišlo sto tisíc vojáků. Na dlažbě by však všichni neskončili, někteří by se stali civilními zaměstnanci - například medici, lektoři, kádrováci, právníci či logistici.

Dalším návrhem na úspory je navýšit dobu, kterou musí voják odsloužit, aby měl nárok na výsluhu, a to z dvaceti na pětadvacet let; a nemusela by se zahrnovat doba důstojnických studií, což bývá pět let. Také by se měla zrušit zákonná valorizace výsluh, ta je stanovená na míru inflace plus dvě procenta ročně.

„Zavedení návrhů ministerstva financí nebude mít žádný ekonomický efekt, zároveň ovšem výrazně zhorší materiální situaci i společenské postavení vojáků,“ odmítá reformy ministerstvo obrany.

„Zkušenosti se snahami z let 2007-2012 omezit počty vojenského personálu podpůrných služeb ukázaly neefektivitu a vedly k různým problémům ovlivňujícím bojeschopnost ozbrojených sil,“ stojí v prohlášení vydaném vojenským deníkem Rudá hvězda, které ani nepřipouští jakoukoli potřebu šetřit.

Levnější čepice

Nedávno alespoň generálové navrhli - a Putin už to nařídil - nahradit drahé důstojnické papáchy z karakulské vlny za čepice z levnějších materiálů.

Mezinárodní měnový fond zejména kvůli pandemii koronaviru pro letošek očekává propad ruské ekonomiky o 4,6 % HDP. Rusko loni navýšilo své výdaje na armádu o 4,5 procenta na v přepočtu 1,5 bilionu korun, uvedlo Rádio Svoboda, na zbrojení dávají víc jen tři další země světa. Pro letošek ovšem Kreml počítal se skoro čtvrtinovými úsporami ve vojsku.

t.novak ( 24. října 2020 23:41 )

Místo aby dal rusákum nažrat, tak bude cpát peníze do armády, agresor Putin🤮

cepp ( 24. října 2020 16:12 )

Ruští generálové se mají jak prasátka, ti nikdy nepřistoupí na redukci armády. To by raději udělali převrat.

Zobrazit celou diskusi