„Myšlenka zpracovávat odpadní plast nás napadla přibližně před půldruhým rokem. Chtěli jsme postavit útulnu a rozhodli jsme se, že k tomu využijeme recyklovaný plast,“ zavzpomínal Marco Aulisa (23), který vytvořil tým se Štěpánem Mackem (23) a Ondřejem Venclíkem (23).

Odpadky od jídla

Trojice studentů se domluvila s restauracemi a různými podniky, že část plastového odpadu bude od nich odebírat. „Odebíráme např. víčka od plastových lahví, hrdla z kelímků, plastové vaničky, do nichž se dávají obědy apod. Jedná se o plasty třídy HDPE a polypropylen,“ upřesnil Venclík.

Studenti plast zpracovali na pestrobarevné obdélníkové desky, pro které se nabízí velká škála uplatnění. „Určitě je lze využít v nábytkářském odvětví jako meziprodukt např. pro kuchyňské linky, stoličky, poličky, židle, do koupelny, nebo na městský mobiliář. Dalšími možnostmi jsou: zástěna, obklady nebo i jako umělecké dílo,“ vyjmenoval Macek.

Velmi odolný

Kromě možností uplatnění, oceňují studenti i vlastnosti jimi zpracovaného plastu. „Je odolný, a to i proti vodě. Vydrží opravdu hodně dlouho. Podle výzkumů z Británie stovky let. Lépe se zpracovává než dřevo a dá se i tvarovat,“ zdůrazňují studenti VUT Brno.

V Technologickém parku VUT vyrábějí nyní studenti obrovský stůl pro jednu z brněnských vinoték. „Bude mít rozměr 3,5 m x 1 metr. Brzy ho už budeme brousit a chystat do finále,“ upozornil na jejich dosavadní největší projekt Venclík.


Paradoxní je, že studenti až dosud zpracovávali plast mimo své studium. „Když ale vidíme možnosti uplatnění, určitě se tomu budeme věnovat a zahrneme to do našich magisterských prací. Přesvědčili jsme se z vlastní zkušenosti, že plast není odpad, ale surovina, se kterou se dá dále pracovat,“ dodali shodně.
Fotogalerie
18 fotografií