Hlavní obsah

Slovák Tóth ovládl Dudinskou padesátku výkonem roku

Dudince

Slovenský chodec Matej Tóth vyhrál v nejlepším světovém výkonu roku Dudinskou padesátku a čtvrtý vítězstvím se v 39. ročníku stal rekordmanem tradičního závodu. Dosaženým časem 3:41:15 hodiny také hravě splnil limit (3:50:00) pro účast na olympijských hrách v Tokiu, kde by měl příští rok obhajovat zlatou medaili.

Foto: Sport.cz

Slovenský chodec Matej Tóth na archivním snímku z olympijských her v Riu.

Článek

Chodecký maraton konaný se statusem Evropské atletiky se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil v obvyklém jarním termínu a v náhradním termínu jej provázela přísná hygienická opatření. Všichni aktéři včetně trenérů a rozhodčích se den před závodem podrobili testu na covid-19, zahraniční účastníci se už při vstupu do země museli prokázat negativním testem ne starším 72 hodin. Na startu závodu bylo jen jedenáct mužů a dvě ženy z pěti zemí, Češi mezi nimi nebyli.

Sedmatřicetiletý Tóth startoval na nejdelší atletické distanci poprvé od loňského mistrovství světa v Dauhá, kde v obrovském horku závod nedokončil. V čele letošních světových tabulek vystřídal ruského chodce Dementije Čepareva (3:43:29). Závod vyhrál s více než šestiminutovým náskokem před Polákem Rafalem Augustynem, který rovněž usiloval o čtvrté vítězství v Dudincích.

Reklama