Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ukaž koule! Jirka skončil kvůli nehodě na vozíčku, Bára je na něj odkázaná už od narození, přesto se nevzdávají

Autor: ČTK - 
24. října 2020
14:25

Jednatřicetiletý Jiří Marsín z Třince utrpěl vážná poranění při dopravní nehodě. Stejně starý Václav Herzinger z Přerovska zase při úrazu v práci. Oba jsou od té doby upoutáni na vozíku. Dvacetiletou Barboru Skopalovou z Ostravy podobný osud potkal už při těžkém a komplikovaném porodu.

Všichni tři i přes své postižení mají rádi aktivní život. Potkali se v havířovském Handicap Sport Clubu a věnují se paraolympijskému sportu boccia, který v některých aspektech připomíná francouzský pétanq. Nyní se všichni tři stali tváří kampaně Ukaž koule, která má pomoci zajistit financování klubu. 

„Na tento svět jsem přišla za velmi dramatických podmínek. Moje postižení mi to připomíná každý den. Od mala jsem zvyklá na aktivní život, bylo jen otázkou času, kdy narazím na bocciu,“ svěřila se Skopalová, která by se ráda ve svém sportu v budoucnu dostala do reprezentace a s ní pak i na paralympijské hry. Šanci zahrát si turnaj už příští rok v Tokiu má už nyní Marsín. Dalších několik členů klubu má šanci se dostat na několik dalších zahraničních turnajů.

A právě náklady na tyto turnaje v zahraničí jsou položky, které klub není schopen bez pomoci dárců pokrýt. „U sportu zdravých, když se někdo dostane do reprezentace, má všechno zaplacené. U sportu handicapovaných to tak není. Všechny náklady jdou na mateřský klub, který musí zajistit financování,“ řekl ČTK zástupce klubu Handicap Sport Club Havířov Martin Kučera. Klub se nyní stará o tři desítky handicapovaných sportovců z celé Moravy a Slezska.

„Máme hned několik členů, kteří jsou v reprezentaci a mají nominaci na zahraniční turnaje. Účast na takovém turnaji je nákladná. Například hráč vždy cestuje s asistentem. Jeden turnaj tak na jednoho hráče vyjde na 100.000 korun. Na pokrytí takových nákladů jen na příští rok potřebujeme okolo 1,5 milionu korun,“ vysvětlil Kučera. 

I proto se podle něj zrodila kampaň Ukaž koule, která odkazuje na hlavní sportovní náčiní boccistů - kulaté míčky. Hra totiž připomíná francouzský pétanq. Boccia je ale určená lidem s těžkým tělesným postižením, kteří žijí na vozíku. Hráči ve hře používají dobře uchopitelné kožené koule dvojí barvy. Podporu kampani už vyslovil fotbalový klub Baník Ostrava či herečka Jana Plodková.

Kampaň Ukaž koule podle šéfky klubu Kateřiny Šajnarové odkazuje nejen na herní náčiní, kterým sportovci s hendikepem hrají. Ale především na fakt, že překonat vrozené postižení nebo vážný úraz a přistupovat k životu s omezením aktivně, je obrovská výzva. „A právě tito hráči s hendikepem prostřednictvím informační a fundraisingové kampaně vyzývají ostatní lidi k tomu, aby taky ukázali koule tím, že pošlou finanční prostředky boccistům, aby se ti svému milovanému sportu mohli naplno věnovat,“ uvedla.

Kromě pokrytí nákladů na zahraniční turnaje klub peníze potřebuje i na vybavení. Například speciální rampa, kterou používají nejvážněji postižení hráči, přijde na víc než 20.000 korun. „Nejde nám ale o to, abychom vzbuzovali soucit. Naopak chceme ukázat odhodlání, se kterým naši sportovci žijí a trénují. Představit bocciu a ukázat, že jsou v ní naši svěřenci schopni něco dokázat. K tomu všemu potřebujeme samozřejmě nemalé finance a rozhodli jsme se i v této nelehké době obrátit na lidi s prosbou o pomoc,“ vysvětlila zrod kampaně Šajnarová.

Organizátoři nabízejí dárcům hned několik možností, jak boccisty finančně podpořit. Všechny informace o variantách zájemci najdou na internetových stránkách kampaně www.ukaz-koule.cz. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi