Hlavní obsah

Salač obsadil v kvalifikaci Moto3 jedenácté místo a do Velké ceny Teruelu odstartuje ze čtvrté řady

Český motocyklový jezdec Filip Salač obsadil jedenácté místo v kvalifikaci na Velkou cenu Teruelu a do nedělního závodu v Alcaňizu odstartuje ze čtvrté řady. Jen dvakrát v této sezoně měl osmnáctiletý pilot lepší výchozí pozici, v září byl v kvalifikaci sedmý v Barceloně a desátý v Misanu. Oproti posledním dvěma závodům ale zaznamenal výrazné zlepšení, v Le Mans ani před týdnem v Alcaňizu při Grand Prix Aragonie se nevešel do první dvacítky.

Foto: Sport.cz

Filip Salač odstartuje ze čtvrté řady

Článek

Tentokrát Salač nechyběl ve finále kvalifikace pro 18 nejlepších jezdců. V kombinaci časů ze tří tréninků sice obsadil až 22. místo a měl daleko k přímému postupu, ale v první části kvalifikace byl ze všech jasně nejrychlejší. Pokud by pak takový výkon zopakoval i v rozhodující fázi, byl by dokonce ve hře o první řadu, protože jej v porovnání časů dělilo od třetího místa jen sedm tisícin.

"Už jsem ale neměl nové pneumatiky, které jsme použili v první kvalifikaci, abych postoupil. Druhou kvalifikaci jsem tedy odjel na použitých pneumatikách, ale čas nebyl úplně špatný" vysvětlil v tiskové zprávě Salač, proč už ideální kolo nezopakoval a po nadějném začátku se postupně propadl až mimo první desítku.

"Věřím ale, že máme dobrou výchozí pozici, čtvrtá řada je vpředu, takže už se těším na neděli. Teď ještě musíme promyslet směs pneumatik do zítřejšího závodu, každopádně s dneškem jsem spokojený. Opět jsme dokázali, že potenciál pro tento víkend máme," dodal Salač.

Popáté v sezoně vyhrál kvalifikaci Španěl Raúl Fernández, který bude opět z nejvýhodnější pozice usilovat o první vítězství v kariéře. Salač za ním zaostal o 812 tisícin.

V MotoGP se Takaaki Nakagami stal prvním japonským vítězem kvalifikace v královské třídě po 16 letech. Naposledy se totéž podařilo Makotu Tamadovi v roce 2004. Osmadvacetiletého Nakagamiho, který před dvěma dny podepsal s Hondou novou víceletou smlouvu, doplní v první řadě Ital Franco Morbidelli a Španěl Álex Rins. Lídr MS Joan Mir odstartuje až z dvanácté pozice.

Kvalifikace na GP Teruelu, závod MS silničních motocyklů v Alcaňizu (Španělsko):
Moto3:
1. Fernández (Šp./KTM) 1:57,199
2. Arbolino (It./Honda) -0,231
3. Vietti (It./KTM) -0,345
...11. Salač (ČR/Honda) -0,812
Moto2:
1. Lowes (Brit./Kalex) 1:51,296
2. Navarro (Šp./Speed Up) -0,216
3. Gardner (Austr./Kalex) -0,415
MotoGP:
1. Nakagami (Jap./Honda) 1:46,882
2. Morbidelli (It./Yamaha) -0,063
3. Rins (Šp./Suzuki) -0,273

Reklama

Související témata: