Rozpětí křídel Attacuse Atlase může mít až 25 centimetrů. „Zvláštní je, že tento druh se během svého krátkého pobytu na světě vůbec nekrmí,“ říká Stanislav Rek.To naopak motýli Caligo, které Rek také chová, si rádi pochutnají třeba na ovoci nebo vodě s cukrem.

Motýli pocházejí z Jižní Ameriky a jejich křídla zdobí tak zvané soví oko, které slouží pro zastrašení nepřítele. „Málokdo ví, že pouze týden žije většina motýlů. Druh Caligo výjimečně lítá o trochu déle,“ dodá Rek.

Nemůže se pochlubit

Chovatele mrzí, že kvůli pandemii se teď na motýlí krasavce nemůže nikdo přijít podívat. „Jak naschvál se zrovna líhnou jeden za druhým a já bych se jimi rád pochlubil,“ posteskne si chovatel.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní motýli chovatele Stanislava Reka (62) z Hukvald. Jana Gartnerová

Muž se dosud věnoval motýlům od kukel, které kupoval. „Letos poprvé je zkouším odchovat od vajíčka. Nakladl je jeden z druhů, tak se nechám překvapit,“ doufá v úspěch Rek.

Z motýlího vajíčka se housenky vylíhnou podle druhu za několik dní nebo až měsíců, stejně tak dlouho trvá, než se pak z kukly vyklube motýl. Létat bude však pouhých pět dní, než zahyne.

Stanislav Rek chová motýly šest let. „Jednak se mi líbí a jednak je beru jako doplnění k tomu, čemu se věnuji. Mám tady tropické rostliny, tropická zvířata a chovám i několik druhů papoušků,“ říká Rek.

Fotogalerie
12 fotografií