Proč profesor Prymula shání Ďatlova z Černobylu, kdy Babiš koupí deník Blesk a Česko – best in sobectví

Napsal/a Robert Malecký 25. října 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI. Tak jsme zase o kousek blíž ke dnu, stačila k tomu jedna návštěva hospody, která prý nebyla tak úplně návštěvou hospody a plukovník vlastně nevěděl, kam jede a co se s ním děje. Uprostřed ústavního závodu v měření pindíků je jedinou jistotou, že prezidentem zůstává Miloš Zeman a předsedou vlády Andrej Babiš. Čili jsme na tom plus mínus stejně jako dosud, jsme tam – vy víte kde – a navrch pořád best in covid. Pojďme rychle k dílu, toto nám přinesl právě končící týden.

  • Jsou nápady dobré, nápady horší, a pak jsou kategorická vyjádření, která nejdou tak jednoduše vzít zpátky. V tomto světle obzvlášť vynikne optimismus stále ještě (snad) ministra zdravotnictví Romana Prymuly z 15. října, tedy jen deset dní starý.

iDNES.cz, 15. října

Pomalu to začíná vypadat, že by se měl plukovník začít poohlížet po někom zdatném v anorganické chemii dusičnanů nebo se rovnou obrátit na inženýra Ďatlova z Černobylu. Not great, not terrible. Ale teplota stoupá.

  • Roman Prymula má ale aktuálně trochu jiné starosti, toto byla jen taková rozcvička. Deník Blesk ho přistihl, kterak porušuje svá vlastní nařízení, sedí po půlnoci v zavřené restauraci, a navrch se po ulicích pohybuje bez roušky.

Deník Blesk, 23. října

Kdyby chtěl někdo vymyslet absurdnější situaci, asi to lépe nejde. Samozřejmě kromě Česka, kde je možné úplně všechno. Třeba i to, že jak ministr, tak předseda vlády nastalou situaci předpokládali a okomentovali ji již v předstihu.

Takto o den dřív Roman Prymula…

Roman Prymula na Twiitru, 22. října

… a dokonce o čtyři dny dřív i premiér Babiš:

Tím bychom věc považovali za uzavřenou.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Mohou platit různě přísná opatření, ale v Česku bude vždy existovat jistota, že květinářství a prodejny pro zahrádkáře zůstanou otevřené. Spojitost s řetězci ve vlastnictví nejmenovaného holdingu v tom nehledejte.

„Co se týká těch hobbycenter, tak nejsou hobby, ale vy jste možná myslela prodejny zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby. Tak to je dáno mimo jiné i s ohledem na to, že bude svátek zesnulých. To znamená, je nutné a nezbytné, aby prostě lidé měli možnost si tyto základní věci pořídit.“
(ministr průmyslu a obchodu holdingu Agrofert Karel Havlíček po jednání vlády, 21. října)

„Co se týká těch různých provozoven, tak pokud se mluví o květinářství, tak bez ohledu na to, jestli to květinářství je malé, nebo má obrovskou rozlohu a je někde v nějakém centru, tak květinářství otevřena jsou.“
(ministr zdravotnictví Roman Prymula tamtéž)

Odkaz na Dušičky je zcela na místě, lidu se teď budou květiny jistě hodit i na pohřby. K otázce vlastnictví se koneckonců Havlíček vyjádřil už v březnu, kdy se výjimka řešila poprvé.

„Já vůbec nevím, že ve svěřenském fondu premiéra jsou květinářství.“
(iRozhlas.cz, 16. března)

A je to. Teď si dáme tu o Šípkové Růžence.

  • Když už pátráme v historii, některá vyjádření zrají jako víno. Stačí je pak s jemným odstupem seřadit vedle prohlášení aktuálních, o to líp vyniknou.

Jsme prostě nejen best in covid, ale tak trochu i v sobectví.

  • Když už jeden vládne, může vládnout tak, aby se ho lid bál, aby ho nenáviděl, ale nesmí být k smíchu. Když se předsedovi vlády otevřeně vysmívají i jeho vlastní noviny (které mu samozřejmě nepatří, mrk mrk), je to na pováženou. A je třeba zasáhnout. Povšiml si brněnský politik Matěj Hollan:

Takto vypadal článek na iDNESu před…

iDNES.cz, 25 října v 0.00 hodin

… a takhle po několika hodinách:

iDNES.cz, 25 října v cca 10.00 hodin

Najděte 10 rozdílů a odpovědi pošlete na adresu Imoba, vrátnice, Průhonice. A pointa celého našeho příběhu?

Asi ano, každý děláme chyby. Tak klidnou mysl.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)