Ostravský SprayVision modernizuje lakovny Porsche či Volkswagenu. S miliony od J&T Ventures teď nakopává expanzi

Peter BrejčákPeter Brejčák

sprayvision

Foto: SprayVision

Projekt SprayVision nabírá investici od J&T Ventures

0Zobrazit komentáře

Na první pohled jde možná o nezajímavý segment barev a lakování, český startup SprayVision však tuto oblast disruptuje a během dvou let od vstupu na trh dokázal své technologie prodat významným automobilkám i největším hráčům oboru. A navzdory tomu, že je tato mladá firma zisková, na další rozvoj a zejména mezinárodní expanzi získává investici od tuzemského fondu J&T Ventures.

Příběh SprayVision se začal psát v roce 2018, když Petr Jahn společně s Vojtěchem Roulem investovali několik milionů korun z vlastních úspor na vývoj prototypu, se kterým pak vyrazili na veletrh do Německa, kde si chtěli ověřit, jestli by byl na trhu o jejich nápad zájem.

„Dnes máme nasazené jednotky od Ameriky až po Turecko. Pracujeme pro velké automobilové koncerny i výrobce barev a ze šesti největších globálních hráčů v oblasti aplikační techniky už jsme naší technologii dodali třem,“ pochvaluje si Jahn s tím, že v začátcích firmě pomohl také Jaroslav Gergič, někdejší CTO společnosti GoodData a současný vedoucí vývoje v Ciscu.

sprayvision

Foto: SprayVision

Technologie SprayVision dokáže do detailu odhalit kvalitu naneseného laku

Technologické řešení ostravského SprayVision za pomoci speciálních měřících zařízení a softwarové analýzy optimalizuje proces průmyslového lakování. Podle svého vyjádření dokáže běžně uspořit deset až patnáct procent použité barvy a současně s tím zlepšit kvalitu výstupu a snížit procento zmetků.

Tím výrobcům šetří významnou část nákladů na materiál a obsluhu, což využívají automobilky jako například Porsche, Volkswagen nebo Fiat Chrysler Automotive. Výrobcům barev a lakovací techniky pak pomáhá dosáhnout co nejlepších vlastností jejich produktů, a za tímto účelem jej využívají společnosti BSF či Sames Kremlin.

Poptávka po technologii SprayVision, který se letos stal vítězem soutěže Vodafone Nápad roku, navíc neopadá ani během pandemie a na podporu dalšího růstu teď firma získává investici od venture kapitálového fondu J&T Ventures. Podle informací CzechCrunche se pohybovala v řádu vyšších jednotek milionů korun, což má startupu pomoct stabilizovat pozici v Evropě, více penetrovat americký trh a také otevřít dveře do Asie.

„Velikost tohoto trhu je v desítkách miliard dolarů a dané technologie lze využít i v dalších oblastech. Kromě jasné finanční úspory navíc SprayVision korporacím pomáhá s digitalizací a přechodem na průmysl 4.0. Vidíme zde velkou příležitost a s celým týmem jsme si skvěle porozuměli i po lidské stránce,“ komentuje investici Adam Kočík, Managing Director J&T Ventures.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym