24. 4. svátek má Jiří
PB | Realitní

Vláda zakázala vycházení v noci, v neděli budou obchody zavřené

26. října 2020   (21:39)
Vláda zakázala vycházení v noci, v neděli budou obchody zavřené
foto: pribram.cz, ČTK

Vláda rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00.


V Česku začne od středy platit zákaz nočního vycházení kvůli epidemii covidu-19. Vláda rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to na čerpací stanice nebo lékárny. Na trzích bude povolen pouze prodej potravin za omezeného počtu lidí. Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měla být přikázána práce z domu. O možném návratu žáků 1. stupně základních škol či alespoň jejich části do tříd rozhodne vláda na základě dat na konci týdne. Čísla ale podle Prymuly nejsou příznivá.

Od středy bude v ČR platit zákaz vycházení mezi 21:00 a 04:59

V Česku začne od středy kvůli epidemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda na dnešním zasedání rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59, řekl novinářům po jednání Prymula. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Opatření platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá Sněmovnu o prodloužení mimořádného stavu. Prymula dnes řekl, že nové opatření má dál minimalizovat počet kontaktů mezi lidmi. Cílí mimo jiné na akce, které se kvůli uzavřeným restauracím a hospodám konají v domácnostech a lidé při nich porušují vládní nařízení.
Prymula dodal, že výjimky z nočního vycházení platí pro lidi zajišťující bezpečnost, vnitřní pořádek či řešící krizové situace. Vycházet se smí také za účelem ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, provozování veřejné dopravy a dalších služeb včetně zásobování a rozvážkových služeb. Nepovažuje za klíčové, do jaké vzdálenosti lidé s výjimkami míří, proto je podle něj v opatření "anekdotické" vytyčení vzdálenosti jen u venčení psů.

Kabinet podle Prymuly počítá s nasazením policistů kvůli kontrolám. "Budou mít právo občany legitimovat a kontrolovat," řekl. Pokud člověka v době nočního vycházení hlídka zastaví, bude mít povinnost dokázat, že se na něj vztahuje některá z výjimek, tedy například kam jde či kde pracuje. "To nebude vždy otázka místa, lze to zjistit dodatečně, lidé s sebou nemusí nosit knihu dokumentů. Ale bude to kontrolováno," uvedl Prymula.

Kabinet naposledy zpřísnil omezení pohybu v Česku minulou středu. Od čtvrtka omezila vláda kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti. Výjimky platí pro cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, zajištění životních potřeb, vyřízení neodkladné úřední záležitosti, účast na svatbách či pohřbech nebo vycestování z Česka.
Maloobchod bude v neděli úplně zakázán, jindy od 20:00 do rána

Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to podle Havlíčka na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat, dodal.

Maloobchodní prodej i prodej služeb v provozovnách vláda původně omezila od čtvrtka 22. října zatím do 3. listopadu, dokdy je aktuálně platný nouzový stav. Kabinet ale podle vyjádření některých ministrů pravděpodobně požádá Sněmovnu o jeho prodloužení, jednat o tom bude v úterý.

Obecný zákaz prodeje má řadu výjimek. Patří mezi ně prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

Nově ale nebudou mít výjimku ze zákazu prodejny nábytku, koberců či jiných podlahových krytin. Úplně zavřeny budou také muset být sázkové kanceláře. Květinářství sice zůstanou otevřená, budou moci v nich být ale maximálně dva zákazníci
Na trzích bude jen prodej potravin, počet lidí vláda omezila

Vláda zakázala od středy prodej na trzích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Dovolený je i prodej z pojízdných prodejen. Zároveň se ale na trzích zakazuje konzumace, stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních. Informoval o tom na tiskové konferenci Havlíček. Vláda dále od středy zakázala prodej v tržnicích, mobilních provozovnách a pochůzkový a podomní prodej, upřesnil následně Prymula na twitteru.

"Zakazujeme prodej na tržištích s tím, že zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny a současně se nevztahuje na tržnicích na prodej ovoce a zeleniny, prodej mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, ale vše z domácí provenience," uvedl Havlíček.

Prymula na tiskové konferenci upozornil, že vláda po víkendových záběrech v médiích ohledně velkého množství lidí na farmářských trzích na pražské náplavce zvažovala i úplný zákaz prodeje na trzích.
Prymula: Veřejné i soukromé podniky by měly přikázat práci z domu

Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu. Nelze to ovšem nařídit paušálně, počítá se s tím, že 70 procent zaměstnanců zůstane doma, zbytek bude vykonávat práci běžně na pracovišti. Rozhodnutí bude na vedení firem, řekl Prymula.

Nařízení práce z domu v jednotlivých společnostech by se podle Prymuly dalo asi zjistit, dominantní úloha je podle něj ale na managementu jednotlivých firem. Vláda podle něj chce, aby tzv. home office fungoval na státní úřadech a v rámci veřejné samosprávy, řekl.
V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě. Podle expertů z poradenské společnosti BDO Lukáše Regece a Adama Husseina má zaměstnanec právo na uhrazení všech nákladů, které mu při výkonu práce při práci z domu vznikly. Náhrada těchto nákladů nesmí být zahrnuta ve mzdě. Zaplatit ji lze z paušálu, ale tím není možné proplatit například energie, uvedli.

Nedávná analýza poradenské společnosti Moore Czech Republic ukázala, že zatímco na jaře produktivita práce při home office klesla až o třetinu, nyní v průměru činí deset až 20 procent. Mnoho firem se podle analýzy na druhou vlnu pandemie připravilo a investovalo do nákupu lepšího hardwarového a softwarového vybavení. Coby nejefektivnější se podle partnera Moore CR Petra Kymličky ukázala kombinace práce na dálku a fyzické přítomnosti v zaměstnání.
Studie mezinárodní úvěrové pojišťovny Atradius upozornila, že pro mnoho oborů může být široké využívání práce z domu likvidační. Vzrostlo riziko nedobytných pohledávek u majitelů kanceláří, ale i v dalších navázaných oborech. Je třeba méně obědů v restauracích, papíru do tiskárny či formálního oblečení. Prospěch z opatření naopak podle studie mají odvětví informačních a komunikačních technologií, které jako jedno z mála zažívá nárůst tržeb v prodeji laptopů, mobilních telefonů, pevných telekomunikačních zařízení, softwaru, nebo z řešení poskytujících přenos dat.
Nemocnice musí omezit zdravotí péči, která není nezbytná

Nemocnice musí omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Nařízení ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče, řekl Prymula. Péče v lázních a rehabilitace se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny, oznámil Havlíček. Dosud mohly lázně přijímat i samoplátce.

Omezení elektivní, neboli odložitelné, péče v nemocnicích má uvolit lůžka pro pacienty s covidem-19. "Výkony, které jsou elektivní, se podle tohoto opatření musí odkládat tak, jak to situace umožňuje, týká se to i lůžkové péče následné a dlouhodobé," řekl Prymula. Nemocnice podle něj dobře vědí, jaké zákroky je možné odložit. Jako příklad uvedl výměny kyčelních nebo kolenních kloubů, které neohrožují pacienty na životě.
Omezení provozu v lázních má také podle Prymuly vytvořit novou kapacitu pro další pacienty, například sociální hospitalizace nebo nakažené s lehčím průběhem. Léčba v lázních bude dál možná jen pro lidi, kterým péči hradí zdravotní pojišťovna. "Někdy jsou rehabilitační pobyty nezbytné, například po akutních zákrocích, aby byla zachována plná hybnost," dodal. Lidé, kteří zaplacené vouchery, je budou mít podle Prymuly prodloužené.
Většina nemocnic začala péči už omezovat sama, aby měly pro nakažené novým typem koronaviru dostatek lůžek a personálu. Současná kapacita je asi 15.000 lůžek pro pacienty s covidem-19, bez navýšení a zpomalení růstu nakažených by mohla být vyčerpaná kolem 7. listopadu. Na jaře bylo podobné nařízení přijaté 16. března, znovu se začala péče navyšovat postupně zhruba po měsíci.

Podle Prymuly ministerstvo také zmírní povinnost nemocnic hlásit přijaté pacienty s covidem-19 nebo zhoršení jejich stavu do jedné hodiny. "Ukázalo se to býti nepraktickým a v řadě případů nerealizovatelným, prodlouží se termín hlášení do konce dne," vysvětlil ministr.
Výběr zpřísněných protiepidemických opatření, o kterých v pondělí rozhodla vláda, a která budou platit od středečních 00:01:

- Zákaz nočního vycházení od 21:00 do 05:00 s výjimkou cesty do zaměstnání nebo jiných neodkladných cest. Povolené bude venčení psů v okruhu 500 metrů od bydliště.

- Zákaz maloobchodního prodeje a poskytování služeb v provozovnách od pondělí do soboty mezi 20:00 až 05:00 a v neděli po celý den. Omezení se nebude týkat čerpacích stanic, lékáren, obchodů na nádražích a prodejen ve zdravotnických zařízeních.

- Zákaz prodeje na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách, zákaz pochůzkového a podomního prodeje. Zákaz se nebude vztahovat na pojízdné prodejny zajišťující prodej základního sortimentu v obcích, kde není možné takové zboží zakoupit v jiné provozovně. Zákaz prodeje na tržištích se nebude vztahovat na prodej ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa a výrobků z něj, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, pokud jsou domácí provenience.

- Zákaz konzumace potravin na místě na farmářských trzích. Mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy bude muset být nejméně dvoumetrový volný prostor. Na ploše farmářského tržiště nebude moci být více než 20 lidí na 400 metrech čtverečních.

- Zůstanou otevřená květinářství s ohledem na Památku zesnulých (Dušičky). Uvnitř obchodu budou moci být maximálně dva zákazníci.

- Zaměstnavatelům se nařizuje vždy používat home office (práci z domova), pokud je to možné vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám.

Zdroj: Twitter ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami …
Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies