Hlavní obsah

Lidé budou letos na dárcích šetřit

Právo, Martin Procházka

Letošní vánoční nákupy budou ovlivněny šířením nákazy covid-19, lidé budou více šetřit. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost GLS.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé nakupující dárky na Vánoce. Archivní snímek

Článek

„Více než třetina Čechů (38 procent) bude letos kvůli pandemii koronaviru do vánočních dárků investovat méně než loni a tři procenta lidí dokonce dárky nakupovat nebudou vůbec,“ zjistil průzkum, provedený ještě před posledním zpřísněním vládních opatření.

S odhady jsou opatrní i velcí internetoví prodejci. Třeba CZC.cz očekává, že až polovina zákazníků omezí výdaje za elektroniku.

Zájem o notebooky pro domácí výuku

„Vývoj předvánočních tržeb by letos mohl být přibližně podobný jako loni. Podle našeho průzkumu totiž plánuje až polovina zákazníků o Vánocích uskrovnit své výdaje na elektroniku, 10 procent plánuje utratit více,“ sdělil Právu obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Ceny vánočních stromků neporostou, čeští pěstitelé jich mají dostatek

Vánoce

Šetřit zákazníky podle Pilského motivuje nejistá doba, horší finanční situace, menší potřeba elektroniky a neochota vydávat tolik peněz. Nutno ovšem podotknout, že loňské Vánoce přinesly obchodníkům rekordní tržby.

Nižší poptávku ale letos mohou kompenzovat větší investice rodičů a škol pro distanční výuku a firem pro práci z domova. „Například u notebooků jsme zaznamenali nárůsty kolem 100 procent a web kamery se neustále vyprodávají. Kromě toho se dá očekávat, že bude pokračovat trend rostoucího podílu online nákupů, který vychází z období jarní karantény i aktuálních epidemiologických opatření,“ prohlásil Pilský.

Vánoční strom pro Prahu letos bude z Jílového u Prahy, pokud se nezruší trhy

Vánoce

Největší internetový prodejce Alza.cz podle mluvčí Daniely Chovancové vidí, že zákazníci, a to i ti, kteří dávali přednost kamenným prodejnám, začínají více nakupovat na internetu.

Portál Mall.cz očekává, že lidi současná situace od nákupů neodradí, naopak věří v ještě vyšší tržby. Optimismem naopak nešetřil. „Očekáváme, že lidé v závěru roku utratí zhruba o pětinu více než loni,“ řekl Právu COO Mall Group Jakub Střeštík.

Obavy Čechů sílí

Češi nicméně vidí svou ekonomickou situaci méně radostně. Ukázalo to zářijové šetření společnosti CVVM. Nálada se zhoršila ve srovnání s červencem a ještě více pak v porovnání se začátkem roku.

Česká ekonomika se propadla nejvíce v historii. Češi ze strachu nevídaně spoří

Ekonomika

Zatímco ještě v březnu hodnotilo svou situaci jako špatnou 12 procent dotázaných, v září to už bylo 34 procent, tedy téměř třikrát tolik. Za dobrou považovalo ekonomickou situaci v březnu 48 procent lidí, o devět měsíců později to bylo již jen 21 procent.

I tento průzkum se navíc uskutečnil ještě před středečním uzavřením velké části maloobchodu a služeb vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám