ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Z Prahy už bojiště nebude? Nad akcemi 28. října dohlédnou stovky policistů

  • 118
Ve sváteční středu 28. října česká Prahu hned několik akcí. Protesty či recesistické akce by se měly konat na náměstí Republiky, na Staroměstském náměstí a na Klárově. Policie zatím neočekává, že by protesty skončily násilnými střety, jako se to stalo před devíti dny, řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Na plánovaná shromáždění by měly ve středu v Praze dohlížet stovky policistů. „Máme připravený adekvátní počet sil. Budou to policisté z pořádkové, dopravní, ale i kriminální služby. Samozřejmě nebudou chybět ani členové antikonfliktního týmu. Budou to stovky policistů,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Právě ti se podle něj budou snažit zajistit klid a veřejný pořádek v ulicích.

„Věříme v klidný průběh protestů,“ dodal.

Věříte, že se akce 28. října obejdou bez násilností?

celkem hlasů: 1679
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 3. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

Podle seznamu ohlášených akcí z webu pražského magistrátu bude akce s názvem Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci probíhat od 11:55 do 15:00 vedle Staré celnice na náměstí Republiky.

Odpůrci vládních opatření se sejdou 28. října, omezení počtu na sto neřeší

Původně byla akce nahlášena pro 500 lidí, což byl dřívější maximální počet stanovený vládou. To se však od minulého čtvrtka změnilo, protože vláda v souvislosti se zavedením přísnějších opatření povolila nově účast na demonstracích maximálně pro 100 lidí ve skupinách nanejvýš po 20 lidech. Demonstranti musí zachovávat rozestupy mezi skupinami a všichni musí mít roušky.

Výtržnictví, v jaké se zvrhla nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí, chtějí organizátoři podle svého tvrzení předejít. Jejich manifest má podle popisu akce probíhat pokojně. Důvod ke svolání akce organizátoři vidí v tom, že vláda podle nich nedodržuje zákony a pro vyhlášený nouzový stav není důvod. 

Jak to bylo na Staroměstském náměstí

Pořadatelé na Facebooku uvedli, že vládní opatření proti epidemii covidu-19 nefungují, zato ale likvidují životy a devastují stát. Stát podle nich lidi šikanuje a straší. „Léčba by nikdy neměla mít horší následky než nemoc! Nechceme žít léta ve strachu a nejistotě! Musíme vrátit politiky do ústavních kolejí,“ píše se v události. Přes 500 lidí zatím na facebooku uvedlo, že se akce zúčastní, dalších 2400 o ni projevilo zájem.

Protesty či recesistické akce

„Situaci ohledně shromáždění nejen v době nouzového stavu řešíme průběžně a zabýváme se i shromážděním 28. října. Na Den vzniku samostatného československého státu je v hlavním městě plánováno několik veřejných shromáždění, zejména v centru,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Přehled oznámených shromáždění

  • náměstí Republiky (v části mezi ulicemi u Obecního domu a V Celnici) 11:55 – 15:00 - Pokojné shromáždění občanů za účelem připomenutí základních celospolečenských hodnot
  • náměstí Republiky (Obecní dům, pomník na rohu domu blíže k Prašné bráně) 18:00 – 19:00 - Kladení věnců
  • Klárov 12:00 – 23:00 - Předání požadavků občanů České republiky, našim zaměstnancům – vládě Andreje Babiše, vyvolání dialogu, slyšení v Poslanecké sněmovně
  • Staroměstské náměstí 12:00 – 14:00 - Pochod za svobodu
  • Staroměstské náměstí 14:00 – 17:00 - Slavíme s Milošem! Recesistická oslava. Čínská delegace bude udělovat Milošovi řád velkého rudého bacila. Lid bude žádat dobrou vládu.

Kromě akce na náměstí Republiky dopoledne je na 18. až 19. hodinu nahlášeno u Obecního domu kladení věnců. Od poledne byl pak na pražském Klárově naplánován pochod směrem nábřeží Edvarda Beneše s názvem „Předání požadavků občanů České republiky, našim zaměstnancům – vládě Andreje Babiše, vyvolání dialogu, slyšení v poslanecké sněmovně“. Podmínky akce však magistrát upravil, původně se pochodu mělo účastnit 300 lidí. 

„Vydali jsme podmínky pro konání některých shromáždění, které jsou v duchu platných vládních opatření. Například nedojde k několika průvodům, ale shromáždění se uskuteční na místě. U jednoho shromáždění došlo k úpravě času konání, u dalšího k navýšení počtu pořadatelů,“ popsal Hofman úpravy ze strany magistrátu. 

Ve středu se měl tak uskutečnit Pochod za svobodu ze Staroměstského náměstí, akce bude nově pouze na náměstí. Poslední shromáždění má probíhat na Staroměstském náměstí a nese název „Slavíme s Milošem! Recesistická oslava. Čínská delegace bude udělovat Milošovi řád velkého rudého bacila. Lid bude žádat dobrou vládu.“ Původní počet účastníků plánovali organizátoři na 50 tisíc. 

„Rozmyslete si to“

Už v pátek pražský magistrát vyzval pořadatele demonstrací a dalších akcí, aby je kvůli možnému šíření nemoci covid-19 odložili. „Krizový štáb hlavního města Prahy v pátek také apeloval na pořadatele velkých akcí ve veřejném prostoru, aby upustili od pořádání jakékoli akce, která by mohla přispět k dalšímu šíření nemoci covid-19. Štáb zároveň upozornil pořadatele, aby striktně dodržovali nařízení vlády ČR, jinak se vystavují hrozbě správního řízení a uložení sankce,“ dodal Hofman. 

Demonstrace odložte a neshlukujte se na trzích, vyzvala Praha organizátory

Poslední protest v Praze, který se uskutečnil 18. října na Staroměstském náměstí, skončil násilně. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce střetla s policií. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Po demonstraci bylo zajištěno přes 140 lidí, dva byli obviněni z trestného činu. Zranění si odnesli policisté i protestující.

Protest se změnil v bitku, policie nasadila vodní děla a slzný plyn:

18. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video