Osm speciálních zimních pneumatik a k nim sedm celoročních. Ty se utkaly v novém testu Autoklubu České republiky, který se konal ve švýcarském Ulrichenu na úpatí Alp. Cílem bylo vyhodnotit vlastnosti dezénů v provozu za všech klimatických podmínek, které mohou v průběhu zimy nastat.

Přesné výsledky najdete v tabulkách v naší galerii

Jednalo se konkrétně o pláště s rozměrem 205/55 R16. Jako referenční pneumatika (s indexem 100) tentokrát posloužila zimní pneumatika Goodyear Ultra Grip 9+. To je pochopitelně zimní plášť.

"Z řad řidičské veřejnosti se často potkáváme s dotazy, zda je vhodné obutí celoročními pneumatikami, nebo je lepší před sezonou přezouvat. Proto jsme se před letošní zimou rozhodli pro velký test, ve kterém zkoumáme vlastnosti obou typů a lze je mezi sebou porovnat,“ vysvětlil Libor Budina, manažer Road Safety Autoklubu ČR.

Tatra 80 s dvanáctiválcem a speciální odklápěcí střechou
Tatra 80 a Walter Royal: Dva československé dvanáctiválce vznikaly před 90 lety

Testování probíhalo na suché, mokré a zasněžené vozovce. Vlastnosti pneumatik se zkoušely v celkem 16 disciplínách. Prostřednictvím záznamové techniky byla objektivně zkoumána reakce při akceleraci, brzdění, mezní hranice vzniku aquaplaningu v podélném i příčném směru. Na suché vozovce se měřila hlučnost a valivý odpor. Naopak na sněhem pokryté trati se testovala trakce v prokluzu kol.

Mezi další disciplíny patřil průjezd kruhovou dráhou s mokrým povrchem, kde se měřil čas vozu v obou směrech. A konečně - na okruzích při takzvaném Handlingu pak licencovaní zkušební jezdci testují ovladatelnost vozu. Opět se posuzuje čas na kolo. Důležité je i subjektivní hodnocení odezvy vozu na řízení a jeho stabilita. Testovací řidiči pochopitelně předem nevědí, s jakým obutím startují.

Prosadily se na medailovou pozici

„Výsledky testů napomohou spotřebiteli vybrat si takovou pneumatiku, která bude nejvíce vyhovovat jeho potřebám. Spotřebitel by měl sledovat ty parametry, které jsou pro něj klíčové. Jiné preference bude mít řidič, který jezdí povětšinou ve městě, kde po většinu zimy panuje spíše mokro nebo suchý mráz, jiné ten, co řídí ve vyšších nadmořských výškách, kde je častěji sníh na vozovkách,“ uvedl Libor Budina.

Škoda 130 RS je nepochybně ikonickým vozem v dějinách Škody Motorsport
Od Strašidelné rakve po speciály WRC: Úspěšné soutěžní vozy značky Škoda

Pokud se někdo pohybuje opravdu hodně času na sněhu, pak by si přece jen měl vybrat skutečnou zimní pneumatiku. Třeba Bridgestone Blizzak LM 005, která dokonce předčila referenční pneumatiku. Z celoročních pneumatik měl nejlepší výsledky na bílými vločkami pokrytém povrchu plášť Goodyear Vector 4Seasons Gen 2. Obsadil dokonce velmi lichotivou čtvrtou příčku. V celkovém hodnocení pak skončil pátý. Ještě lepší (ve srovnání všech 17 pneumatik) byly na čtvrtém místě celoroční Michelin CrossClimate + a třetí Continental AllSeason Contact.

Při přímém srovnání celkově dosažených bodů ztratil Continental AllSeason Contact jen 0,2 procenta a Michelin 0,7 procenta. V některých parametrech přitom celoroční pneumatiky ty zimní předčí. Například Výrobek francouzské pneumatikářské firmy Michelin byl ze všech hodnocených produktů nejlepší při jízdě na suchu a Bridgestone Weather Control ovládl žebříček v disciplíně jízda za suchu.

V tomto rozměru se jedna prémiová celoroční pneumatika dá koupit v internetových obchodech za zhruba 1800 Kč (Continental).