Czech Space Week bude letos online. Oslaví české kosmické úspěchy a láká firmy do vesmírného průmyslu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

czechspaceweek1Event

Foto: Czech Space Week

Czech Space Week představuje to nejlepší z tuzemského vesmírného průmyslu

0Zobrazit komentáře

Kosmické technologie ovlivňují naše životy více, než si často uvědomujeme, a řada věcí, které na každodenní bázi používáme, měla původ právě ve vesmírném výzkumu. Česko přitom v těchto snahách nezůstává pozadu, přestože za vesmírnou velmoc bychom naši vlast určitě nepovažovali.

Právě českou roli ve vesmírném průmyslu se snaží každoročně zviditelnit festival Czech Space Week, jehož je CzechCrunch mediálním partnerem. Letos se kvůli pandemické situaci uskuteční kompletně online, i tak ale nabídne bohatý program pro všechny fanoušky vesmíru.

„I v této formě festivalu se držíme našeho hlavního cíle. Chceme edukovat širokou veřejnost a informovat ji o důležitosti a přínosu kosmických aktivit pro naši zemi a ukázat tak, že investice plynoucí do tohoto průmyslového odvětví se ve výsledku České republice mnohonásobně vrátí,“ říká Tereza Kubicová z agentury CzechInvest, která zároveň předsedá Řídícímu výboru ESA BIC Prague.

Že je česká stopa ve vesmíru vidět, dokázala nedávno například brněnská firma SAB Aerospace. Její satelitový nosič je totiž klíčovou platformou pro Evropskou vesmírnou agenturu a raketa Vega s ním v září poprvé odstartovala.

Raketa Vega odstartovala s revolučním českou součástkou

Od 6. do 14. listopadu je na programu festivalu Czech Space Week, který pořádá agentura CzechInvest, několik přednášek, panelových diskuzí a programů pro průmyslníky i studenty. Například v bloku Kosmické příležitosti pro studenty a absolventy se zájemci o práci ve vesmírném průmyslu dozví od svých vrstevníků, jak mohou začít nebo co mají studovat.

Vědečtější část programu pak obstará například geolog Petr Brož, který se ve své práci specializuje na projevy sopečné činnosti na Marsu. V přednášce se bude snažit odpovědět na otázku, proč vlastně rudou planetu zkoumáme.

České firmy se zapojují do vesmíru

Tradičně je připraven i blok Space for Women, který přiblíží, jak se do zpravidla mužského odvětví mohou zapojit i ženy. Své příběhy a životní zkušenosti budou sdílet vědkyně působící v Čechách i zahraničí a také dámy pracující v Evropské vesmírné agentuře (ESA).

Důraz bude kladen i na tuzemské firmy, které v kosmickém průmyslu podnikají. Podle organizátorů festivalu by jich ale ve skutečnosti mohlo být ještě mnohem více, jen řada z nich neví, jaké možnosti se ve vesmíru skrývají. Své uplatnění ve vesmírné oblasti najde například energetika, nanotechnologie, automotive nebo strojírenství.

czechspaceweek2

Foto: Czech Space Week

Czech Space Week bude leto bez offlinových aktivit

„Česká republika je součástí Evropské kosmické agentury (ESA) od roku 2008 a od té doby se do jejích programů zapojilo přes 60 českých firem. Díky členství v ESA se nám v České republice podařilo vyvinout jedinečné technologie, přilákat zahraniční investice a přesvědčit zahraniční firmy o rozšíření výroby i u nás,“ říká ředitel Odboru inteligentních dopravních systémů a kosmických aktivit Ministerstva dopravy Václav Kobera.

jakub-fay-growlight-boxed-min

Přečtěte si takéBudoucnost zahradničení hned vedle ledničky. Jakub Fay staví hydroponické zahrady s čerstvým salátem i bylinkamiBudoucnost zahradničení hned vedle ledničky. Jakub Fay staví hydroponické zahrady s čerstvým salátem i bylinkami

Vzájemnou komunikace firem umožní Czech Space Week v rámci Česko-britských průmyslových dnů, které nabídnou přibližně dvacítku českých a britských společností řízené B2B spoluprací ve virtuální realitě. Pro firmy bude připraven také blok Gate2Space, v němž se dozví o možnostech zapojení do programů Evropské kosmické agentury.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym