Za nákupy do Saska. Organizovaně, autobusem do Drážďan a zpátky. Saská vláda chce Čechy brzdit

Napsal/a Robert Malecký 29. října 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová by ráda zpřísnila pro Čechy podmínky přeshraničního styku, napsal deník Sächsische Zeitung. Češi mají i přes extrémní nárůst pozitivních případů koronaviru do Saska jednodenní volný vjezd, což využívají jak k individuálním nákupům, tak k organizované nákupní turistice. V Sasku s tím narůstá nespokojenost.

„Mým doporučením je vzhledem k epidemické situaci omezit malý pohraniční styk, tedy tankování a nakupování,“ navrhuje Köppingová. Saská vláda jako celek zatím ale váhá. Česko je sice epidemiologicky vysoce riziková oblast, saská vláda ale právě kvůli podpoře svého maloobchodu upravila Čechům podmínky. Nyní mohou bez testu či karantény do Saska vstoupit na 24 hodin.

Dochází tak k paradoxním situacím, kdy je volný pohyb po Česku sice striktně omezen, do jeho výjimek se ale vejdou třeba autobusové zájezdy na nákup do oblíbených obchodních center v Drážďanech. A některé cestovní kanceláře je dál nabízejí.

Zdroj: FB Orbit Travel

Je to možné díky kombinaci výjimek. Tam čeští turisté jedou podle výjimky umožňující vycestování do zahraničí, v Sasku pobývají na základě zmíněného povolení saské vlády a zpět pak jedou podle výjimky umožňující návrat do místa bydliště. Jak prosté.

„V našich autobusech trváme na dodržování všech platných protiepidemických opatření a tyto také náš průvodce kontroluje. V těchto měsících nasazujeme autobusy větší kapacity, aby se obsazenost autobusu pohybovala kolem 50%,“ říká Roman Vejmola z agentury Orbit Travel. Dodává, že cestování zpola obsazeným autobusem nepovažuje za rizikovější, než je třeba dojíždění příměstskými autobusy nebo cestování MHD.

Ministerstvo zdravotnictví skutečně připouští, že jsou zákony a opatření na podobnou turistiku krátké. Nicméně je lidem nedoporučuje.

„Ministerstvo zdravotnictví organizovaný společný výlet pro skupinu osob z různých domácností jednoznačně nedoporučuje. Během společné cesty dopravním prostředkem dochází k vysokému riziku šíření onemocnění COVID-19, a to i přesto, že po celou dobu jízdy na území ČR mají cestující povinnost mít roušku,“ říká mluvčí Kryštof Berka.

Nákupy v Drážďanech jsou oblíbené zejména v době adventní, kdy jsou spojené s tradičními vánočními trhy. V tuto roční dobu jen Orbit Travel vypravuje zhruba tři autobusy za měsíc.

Sasové poukazují podle Sächsische Zeitung i na to, že jsou opatření mezi Českem a Saskem nevyvážená. Česko 22. října upravilo podmínky vstupu ze zahraničí a prakticky zakázalo turistické cesty do země. Češi ovšem do Saska dál jezdí.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)