Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zmírnila propad. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 5,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí se přitom kvůli koronaviru snížil o 10,9 procenta, což byl nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Mezičtvrtletně HDP ve 3. čtvrtletí vzrostl o 6,2 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

V meziročním srovnání klesla hrubá přidaná hodnota (HPH) ve všech odvětvích národního hospodářství. Negativní vliv na snížení HPH měl hlavně vývoj v průmyslu a také v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství.

V pátek zveřejněný předběžný odhad prozatím nespecifikuje detaily vývoje HDP, bližší strukturu zveřejní ČSÚ v dalších týdnech.

Analytici oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí očekávali. Zveřejněná čísla jejich odhady dokonce překonala. Analytici ale upozornili, že kvůli špatnému vývoji koronavirové epidemie potrvá oživení jen jeden kvartál a ve 4. čtvrtletí bude meziroční pokles HDP znovu dvojciferný.

Vláda kvůli koronaviru začala od března přijímat opatření, která měla zamezit šíření nákazy. Omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Některé firmy kvůli tomu zavřely provoz, jiným naopak chyběli zaměstnanci třeba i kvůli uzavřeným hranicím. Od poloviny května se restrikce začaly postupně uvolňovat, což ale platilo jen do září, kdy se počty nakažených začaly znovu výrazně zvyšovat. Aktuálně je opět řada obchodů včetně restaurací zavřených, velké supermarkety nesmí mít otevřeno po 20:00 a v neděli, zavřené jsou také školy.

Statistici v pátek uvedli, že zaměstnanost ve třetím čtvrtletí klesla oproti stejnému loňskému období o 1,7 procenta, mezičtvrtletně byla nižší o 0,1 procenta.

Ekonomika EU i eurozóny vzrostla nejrychleji od roku 1995

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí částečně zotavila z koronavirového propadu, HDP se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 12,1 procenta. V prvním rychlém odhadu to v pátek oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Podobně v zemích eurozóny ekonomika vzrostla o 12,7 procenta. Je to nejvýraznější vzestup od roku 1995, kdy se tento údaj začal sledovat.

Ve druhém čtvrtletí se ekonomika EU propadla kvůli koronaviru o 11,4 procenta. V eurozóně se HDP snížil o 11,8 procenta.