Opatření se začínají projevovat, nárůst počtu nemocných se zpomaluje, uvedl ministr Blatný

V současné době vidíme začátek snižování šíření epidemie covidu-19, prohlásil v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zatím ale podle něj není vyhráno. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ale upozornil, že debata o uvolňování přijatých opatření zatím není na místě. Pokud neubude i hospitalizací, jednalo by se podle něj spíš o zpřísnění. O modelech chce ministr jednat i s dalšími autory predikcí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:49 30. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš uvádí Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) byl ve čtvrtek uveden do úřadu | Zdroj: Úřad vlády ČR

Blatný už dopoledne promluvil před poslanci, kteří v pátek projednávají návrh na prodloužení nouzového stavu. „Opatření se nyní začínají projevovat. Reprodukční číslo se pohybuje mezi 1,1 a 1,2. Ale aby se omezení výrazněji projevila, potřebujeme další dva týdny. Ještě nemáme vyhráno,“ uvedl.

Kromě snížení hodnoty R upozornil nový ministr zdravotnictví i na pokles procenta pozitivních v poměru k počtu testovaných.

Nová opatření se tak podle ministra nechystají, za klíčové považuje především dodržovat ta stávající. „Pokud bychom teď opatření přestali dodržovat, efekt se nedostaví a dostaneme se hranici lůžkových kapacit, které ještě vyčerpané nejsou,“ řekl Blatný před poslanci.

Daleko závažnějším problémem pak je aktuální nedostatek personálu ve zdravotnických zařízeních. „Začínáme se dostávat k problému s jejich obsluhou, máme nedostatek zdravotníků. Kapacita lůžek je dostatečná, některé kraje jsou na hranicích svých možností. Vyčerpání systému tak hrozí, ale zatím se tak neděje,“ upozornil Blatný. Selektivní léčba nemocných pacientů podle něj nehrozí a ani to není medicínsky nutné.

R 1,13

Později na ministerstvu šéf resortu zdravotnictví řekl, že „to, co se teď děje, je pravděpodobně začátek snižování“.

„Když bude tento začátek pokračovat, budeme mít vyhráno. Zatím vyhráno nemáme,“ prohlásil s tím, že kapacita nemocnic bude dostatečná. Odkládání péče, které její navýšení umožnilo, by ale podle jeho slov nemělo trvat moc dlouho.

Termín, kdy budu vyhodnocena další data a účinnost přijatých opatření, je podle šéfa ÚZIS Duška středa příštího týdne. Uvolňování zatím nečeká, zejména kvůli vysokému podílu seniorů mezi nakaženými. Za říjen je jich skoro 14 procent. "Dokud se nám nepodaří zásadně ovlivnit rizikovou skupinu, bylo by to nezodpovědné," dodal.

Data podle šéfa statistiků ukazují, že vývoj epidemie covidu-19 se dál nezhoršuje. Procento pozitivních z celkového počtu denních testů dál neroste a ÚZIS odhaduje, že do konce října bude nově zachyceno 250 000 nových případů, za měsíc září jích bylo 46 000.

Podle Duška se podařilo snížit reprodukční číslo, tedy počet dalších osob, které v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, asi na 1,13. Nejvyšší bylo kolem 9. října na úrovni 1,5. „V dané epidemiologické situaci to není žádné významné vítězství.“

I v příštích dnech bude podle odhadů přibývat nově pozitivních kolem 12 000 denně. „Pokud by opatření zabrala, můžeme se do konce listopadu dostat k nižším tisícům,“ dodal Dušek.

tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme