Hlavní obsah

Výpadek dodávek kvůli koronaviru se nepodaří nahradit, uvádí Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpadky ve výrobě automobilky Škoda způsobené pandemií koronaviru se již do konce roku nepodaří nahradit. Výrobní linky všech českých závodů stály 39 dní během druhého čtvrtletí. Celkem za první tři čtvrtletí Škoda dodala o pětinu aut méně než loni.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Výroba Škody Superb v závodě Kvasiny (ilustrační foto).

Článek

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala za první tři čtvrtletí letošního roku svým zákazníkům 721 900 vozů. Jde o meziroční pokles o 21 procent. Důvodem poklesu bylo výrazné narušení trhů společně s výpadky ve výrobě způsobenými uzavřením českých výrobních závodů na 39 dní ve druhém kvartálu, a to kvůli pandemii koronaviru. Tyto výpadky se v České republice již do konce roku nepodaří nahradit, uvedla dnes automobilka v tiskové zprávě.

Firma počítá s výrobními omezeními plynoucími z následků koronavirové pandemie. Tato výrobní omezení znamenají, že zaměstnanci mají například delší přestávky, odbory bojují za zrušení přesčasů či směn navíc, v říjnu se tak některé tyto směny nekonaly.

Škoda Auto opět zpřísňuje hygienická opatření proti koronaviru

AutoMoto

V září dodala automobilka zákazníkům celkem 104 600 vozů, což činilo naopak meziroční nárůst o 2,6 procenta.

Automobilce Škoda Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl provozní zisk o 60 procent na 469 milionů eur (12,9 miliardy Kč). Negativní dopad na hospodaření měl zejména nižší objem prodeje způsobený epidemií nemoci covid-19, vývoj směnných kurzů a také mimořádné výdaje spojené s emisemi. Tyto dopady částečně kompenzovaly nižší fixní náklady a náklady na vývoj a optimalizaci nákladů na produkty.

Nová Škoda Fabia dorazí příští rok, obejít se má bez elektromotorů

AutoMoto

„Finanční výsledky za třetí čtvrtletí dokazují, že se naše maximální nákladová kázeň vyplácí. Také dodatečně zavedený krátkodobý program, vedoucí ke snížení nákladů a kapitálových výdajů, stejně jako opatření zaměřená na optimalizaci oběžných aktiv a likvidity jsou účinná,“ řekl člen představenstva Klaus-Dieter Schürmann.

Firma podle něj nadále sleduje aktuální situaci a podnikne další kroky k eliminaci finančních dopadů stále se zpřísňujících vládních opatření, která mají zamezit šíření koronaviru.

Něco muselo zabrat. Reprodukční číslo kleslo na 1,1

Domácí

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 tisíc lidí, z toho v ČR téměř 34 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám