Pavel Ryšavý
30. října 2020 • 21:00

Padne další MS? Lukašenkův režim dráždí, kritika z Česka i Švédska

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to zvláštní mistrovství světa v Minsku a v Rize. Jestli tedy na něj vůbec dojde... Pokud se za mořem po Novém roce rozjede NHL, jisté je, že hráči z Ameriky nedorazí. Tady je první mínus. Další je virus COVID-19, který už zlikvidoval poslední šampionát ve Švýcarsku. Těžko se odhaduje, jaká bude ve světě situace na přelomu května a června. A pak je tady vyhrocená politická situace v Bělorusku, kdy režim prezidenta Alexandra Lukašenka násilně potlačuje demonstrace.



Politická situace v Bělorusku je pořád hodně napjatá. Prezident Alexandr Lukašenko získal mandát pro své šesté volební období. Hlasovat pro něj mělo 80 % voličů. Problém je, že opozice napadla výsledek jako zfalšovaný. Lidé se vydali protestovat do ulic a Lukašenkův režim takové akce násilně potlačuje. Prezident využívá jako propagandu i hokej, klub KHL v Minsku, plus národní tým.

Lukašenkova země by měla pořádat mistrovství světa společně s Lotyšskem, kterému se do toho už ale moc nechce. Lotyšský premiér argumentuje, že se situace v Bělorusku od společné kandidatury dramaticky změnila. Tím pádem si nedovede představit spolupořadatelství obou zemí.

Málokdo se dovede k situaci v Bělorusku postavit přímo. Za vším je i strach o další ušlé zisky, mluví se o tom, že mezinárodní hokejová federace třeba ani neuvažuje, že by kvůli politice zemi pořadatelství odebrala. Pokud se Minsk nezmění na válečnou zónu, pro IIHF je to jasná volba. Konec diskuze.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a prezident Ruska Vladimir Putin při hokejovém zápase
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a prezident Ruska Vladimir Putin při hokejovém zápase

Problém s pořadatelstvím MS v Minsku má ale třeba Finsko. Poměrně jasný názor pak formuloval i trenér švédského národního týmu Johan Garpenlöv. „Pokud vás zajímá můj osobní pohled, tak si myslím, že bychom v Bělorusku hrát neměli. Ale jsem placený zaměstnanec švédského svazu, takže poletím tam, kam budeme muset. Nedokážu ovlivnit, kde turnaj proběhne či neproběhne,“ řekl.

Ve stejném duchu mluvil pro deník Sport i prezident Českého hokeje Tomáš Král. Nešlo o stanovisko svazu, jen o jeho pohled. Ale dokonale zapadá do scénáře, který nastínil Garpenlöv. „Čekají nás problémy. Máme historické zkušenosti s jinými akcemi, jako jsou třeba olympiády. Pokud se řekne, že se mistrovství odehraje, ještě to neznamená, že tam všechny země přijedou.“ Hodně podle něj záleží, jak se bude dál situace vyvíjet: „Další věc je, že nevíme, jak to tam bude vypadat. Jestli se bude střílet na ulicích, vážně nevím, jestli bych do Běloruska posílal hráče. Asi ne.“

6

Před tolika lety se konalo MS v Bělorusku naposledy. V zemi tehdy neprobíhaly žádné nepokoje, ale mluvilo se o stovkách tajných policistů v ulicích.

Trenér Filip Pešán se k tématu na nominační tiskové konferenci na Karjala Cup nevyjádřil. Zastoupil ho generální sekretář svazu Martin Urban, který jakoby suploval oficiální linii IIHF. Ta říká, že pokud se všechno v Bělorusku uklidní, což může znamenat i tvrdé potlačení protestů, půjde o fantastický šampionát. Mezinárodní hokejová federace se snaží tvářit, že na hokej nemá politika žádný vliv. „Hokej může těm procesům v zemi jenom pomoci. I my jsme tady měli MS v roce 1985,“ prohlásil Urban.

Pokud nakonec na šampionát v Minsku a v Rize dojde, bude to hodně zvláštní turnaj. „Nevidím reálně, že by sem přijeli hráči z NHL nebo AHL,“ pronesl generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. Soutěže v zámoří by totiž měly startovat v lednu (NHL) a v únoru (AHL), v plánu je odehrát všech 82 kol a play off. Tím pádem by do startu mistrovství světa neměl ještě nikdo po sezoně.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud