Hlavní obsah

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nemovitostí v Česku zpomaluje, avšak jen mírně. Výraznějšímu poklesu cen pak brání levné hypotéky. Cena za metr čtvereční sice v září poklesla, ale pořád je v meziročním srovnání o několik tisíc korun vyšší. Ukázal to Atlas cen mapující trh na základě ověřených dat z katastru nemovitostí.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V září dosáhla průměrná cena za metr čtvereční bytu částky 48 678 korun, což je o 550 korun méně než v minulém měsíci, avšak stále o tři tisíce korun za metr více než v září roku 2019,“ konstatovali autoři Atlasu cen.

Zatím se tedy nenaplňují očekávání, že by na podzim kvůli koronaviru mohly ceny výrazněji klesnout. Odsouvají se přinejlepším do příštího roku. Hypotéky jsou totiž levné (Fio banka před pár dny posadila nejnižší sazbu na 1,28 procenta, avšak za omezených podmínek), banky jich schvalují rekordní množství a přetrvává vysoká poptávka po vlastním bydlení.

Hypotéky už půl roku zlevňují

Finance

„Ze srovnání zářijových inzerátů na prodej bytů letos a loni vyplývá, že se aktuálně nabízí na inzertních serverech přesně o polovinu méně bytů. To drží ceny nahoře. Za stávající situace se tedy nedá očekávat výrazný pokles ceny až do doby, kdy banky zpřísní podmínky a na trh se tak nedostane více bytů,“ míní Michal Makoš ze společnosti Reas, která analýzy zpracovává.

Skutečná cena o třetinu nižší

Nejnižší průměrnou cenu vykazuje tradičně okres Most v Ústeckém kraji, kde je možné koupit metr čtvereční bytu už za 11 631 korun. Naopak nejdráž se prodávají byty v Praze 2, zde je průměrná cena 127 932 korun za metr.

Přestože průměrná cena za metr čtvereční bytu kolísá a nyní má mírně sestupnou tendenci, majitelé bytů vyžadují za své byty ceny stále vyšší. Aktuální rozdíl mezi inzerovanou a skutečnou cenou je aktuálně 31 procent.

Cena za metr čtvereční bytu v červenci rekordně vzrostla

Finance

S rozdílem mezi inzerovanou a skutečnou cenou kalkulují rovněž realitní kanceláře, když přibírají nemovitosti do nabídky. Klientům na straně prodeje uvádějí konkurenceschopnou cenu a pak cenu, za kterou se pokusí nemovitost nejprve prodat. U velkého, více než stometrového bytu v Praze 10 tak jedna z realitek zkouší inzerci za bezmála 16 milionů korun (113 tisíc korun za metr čtvereční), ale klientovi aktuálně rovnou napsala, že by měl počítat spíše se sotva 14 miliony Kč (99 tisíc korun za m2).

Například byt 3+1, 79 m2 ve výborném stavu v Holešovicích se i v této době prodal za osm milionů, v Bubenči 115metrový byt za více než 11 milionů korun.

Pád cen brzdí stále solidní poptávka, ovšem z toho, kdo chodí na prohlídky bytů, je patrné, že se mezi zájemci zvětšují ekonomické rozdíly. Často dnes přicházejí zájemci, kteří mají i jiný majetek, disponují hotovostí, ale vezmou si stejně hypotéku. Cena půjčených peněz je totiž nyní výrazně nižší než jejich znehodnocení. Zatímco hypotéka stojí okolo dvou až dvou a půl procenta, inflace činí přes tři procenta.

Přijde zlevnění?

„Levné hypotéky ale nevydrží donekonečna. Očekáváme, že příští rok se oproti letošku začnou byty nabízet i za polovic, s tím, jak lidé, kteří je pořídili na investice, z nich nebudou mít výnosy. Turisté žádní a mnozí dlouhodobí nájemníci budou mít potíže s placením. Buď vlastník, nebo pak banka se budou chtít těchto bytů rychle zbavit. A prodej pod tlakem vždy cenu srazí,“ míní šéf jedné z českých investičních skupin zaměřených na nemovitosti.

Připouští však, že u bytů, které si lidé pořizují na hypotéky k vlastnímu bydlení, bude na straně vlastníků velká vůle je co nejdéle udržet i za cenu značného finančního vypětí, ale i u této skupiny očekává, že na konci příštího roku začnou „padat“ do nabídky na rychlý prodej.

Reklama

Související témata:

Související články

Spoluvlastnictví nemovitosti má svá úskalí

Mít ve společném vlastnictví jednu nemovitost se mnohdy ukáže jako velmi problematické. Příklady z praxe totiž naznačují, že i když se spoluvlastnictví...

Moratorium končí, řadě lidí hrozí malér

Ještě tři týdny a splátkové prázdniny skončí. Klienti, kteří využili možnosti odložit splátky svých úvěrů a hypoték, musejí od listopadu opět najet na s bankou...

Výběr článků

Načítám