Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Média

Ondráčkův návrh, aby více lidí neplatilo za ČT a Český rozhlas, neprošel. Vláda ho nepodpoří

Slavnost na Žofíně si nenechal ujít ani poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček. foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Vláda ve sněmovně nepodpoří návrh komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, podle něhož by více domácností nemuselo platit koncesionářské poplatky, ale zároveň by si mohli stěžovat na všechny zaměstnance České televize (ČT). Nyní mohou výtky v radě tohoto veřejnoprávního média směřovat jen k jeho generálnímu řediteli. O rozhodnutí kabinetu informoval tiskový odbor Strakovy akademie.
  17:43

Ondráček navrhl rozšířit osvobození od poplatků České televizi a Českému rozhlasu o domácnosti, které by v ověřeném čestném prohlášení uvedly, že nesledují televizní nebo rozhlasové vysílání.

Návrh podle předkládací zprávy na vládním webu odmítla ministerstva kultury, financí, spravedlnosti i průmyslu a obchodu, stejně jako profesní organizace zaměstnavatelů a podnikatelů. Podle nich je poplatek vázán na vlastnictví televizního nebo rozhlasového přijímače. Návrh by podle nich vedl k omezení příjmů obou veřejnoprávních médií a byl by zneužitelný.

Komunista Ondráček chce zrušit koncesionářské poplatky pro lidi, kteří nesledují veřejnoprávní média

Česká televize podle výroční zprávy o hospodaření vybrala loni na poplatcích téměř 5,7 miliardy korun. Poplatek představuje 135 korun měsíčně. ČT uvádí, že příjmy z poplatků tvoří víc než 90 procent jejích příjmů. Zprávu právě v pondělí projednává sněmovní volební výbor. Rozhlasový poplatek činí 45 korun měsíčně a ČRo na něm loni vybral téměř 2,1 miliardy korun.

Zákon už nyní osvobození od poplatků v některých případech umožňuje. Nemusí ho platit například školy nebo jednotlivci a domácnosti s nízkými příjmy.

V další části svojí předlohy chce Ondráček také umožnit, aby si veřejnost mohla v Radě České televize stěžovat nejen na generálního ředitele, ale na všechny zaměstnance ČT. Podle ministerstev se ale radě zodpovídá pouze ředitel ČT, nikoli její pracovníci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!