Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Začal Týden vědy a techniky, kvůli pandemii je on-line

Věda

  5:16
PRAHA - Letošní ročník Festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR bude kvůli pandemii koronaviru poprvé celý on-line. Ode dneška do neděle nabídne přednášky předních českých vědců, které budou stejně jako dokumentární filmy ke zhlédnutí zdarma na webu tydenvedy.cz.
Vědec (ilustrační foto)

Vědec (ilustrační foto) foto: Reuters

Jubilejní dvacátý ročník festivalu oslaví 130. výročí založení předchůdkyně dnešní Akademie věd ČR, připomene největší vědecké úspěchy jejích pracovníků a ukáže, jak jednotlivá pracoviště aktuálně přispívají v boji proti covidu-19.

Týden vědy a techniky AV ČR

Týden vědy a techniky AV ČR se za dobu své existence stal největším vědeckým festivalem v Česku. Loňský ročník nabídl napříč republikou 619 přednášek, exkurzí, workshopů či výstav. Festivalu se zúčastnilo 47 000 návštěvníků.

Festival vědy odstartoval v pondělí přednáškou nazvanou Koronaslova v síti novinářských otázek. Proslovem ji uvede předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. Podle ní hraje v koronavirové době zásadní roli právě dostupnost současných odborných poznatků. Vědci se budou během týdne věnovat i epidemiologickým modelům, systému včasného varování před zemětřesením nebo 60 letům laseru.

Součástí festivalu je již tradičně promítání tematických dokumentárních filmů. Zájemci o vědu se mohou těšit třeba na snímek „Perkův dalekohled“, který propojuje největší český dalekohled s fenoménem české astronomie Lubošem Perkem. Magnetické bouře, změny klimatu, extrémní sucha, bleskové povodně a další jevy ovlivňující životy lidí po celém světě představí cyklus nazvaný Tiché hrozby.

Novinkou letošního ročníku jsou „živé“ diskuze s vědci po přednášce. Diváci přednášejícím zašlou dotazy a ti je po přenosu zodpoví.

Autor: