Podnikání se stále více řeší z mobilu. iDoklad spouští novou aplikaci, přes kterou už fakturuje polovina uživatelů

Peter BrejčákPeter Brejčák

idoklad-t

Nová fakturační aplikace iDokladu

Fakturační služba iDoklad se během deseti let působení na tuzemském trhu stala nejpopulárnějším řešením na vystavování a evidenci faktur. Z více než 200 tisíc registrovaných živnostníků a menších firem eviduje desítky tisíc aktivních, přičemž více než polovina z platících klientů spoléhá také na mobilní aplikaci.

„Noví podnikatelé dnes už intuitivně hledají moderní nástroje pro fakturaci nebo podnikání a dávají jim přednost před klasikami jako Excel. Nechtějí dělat věci ‚ručně‘, zejména při rostoucím množství faktur pak dochází k vyšší chybovosti, což způsobuje problémy účetním nebo u finančáku,“ popisuje dění na trhu produktový manažer iDokladu Ján Kriváň.

I proto se stále více stává centrem práce uživatelů s fakturami online aplikace, která umožňuje jednoduchý přístup odkudkoliv – z tramvaje nebo třeba z lehátka na dovolené, pokud se tam zrovna rozhodnete fakturovat. „Z mobilu podnikatelé jednoduše vytvoří cenové nabídky, zálohové faktury, vydané faktury i dobropisy a nemusí kvůli nim sedat k počítači,“ říká Kriváň.

Kvůli rostoucí popularitě fakturačního programu tak společnost Solitea, která iDoklad provozuje, v posledních měsících představila několik nových funkcí, aby její uživatelé mohli z mobilu vyřídit všechny důležité činnosti stejně jako ve webovém rozhraní. Jednou z nejzásadnějších novinek je pokrytí celého workflow v práci s vystavováním faktur od vystavení cenové nabídky až po dobropis a sledování statistik.

idoklad2

Nová verze iDokladu

Mnoho uživatelů totiž samotnou zakázku zahajuje vytvořením nabídky, což lze v aplikaci udělat jednoduše výběrem zákazníka a položky z předem vytvořeného ceníku. K nabídce se může doplnit příloha v různých formátech, třeba jako fotografie, a po jejím odeslání se změní stav nabídky z vytvořené na odeslanou. Pak je na klientovi, aby nabídku schválil.

„Jakmile ji schválí, vytvoříte přímo z nabídky zálohovou fakturu nebo rovnou fakturu vydanou. Pokud ve faktuře prodáváte položku s vazbou na sklad, zboží se v iDokladu automaticky vyskladní,“ popisuje možný postup Kriváň s tím, že odesílání faktury následně probíhá jednoduše z aplikace přímo na e-mail zákazníka.

„V přehledném dashboardu pak můžete průběžně kontrolovat, kolik vám klienti na fakturách ještě dluží. Díky tomu víte o všech platbách na jednom místě. Abyste měli o financích ještě větší přehled, můžete v iDokladu evidovat i přijaté faktury – buď načtením jejich QR kódu přes fotoaparát mobilu, nebo je přepíšete ručně. Pak už o svých příjmech a výdajích víte úplně všechno,“ doplňuje Kriváň.

idoklad-jan

Foto: Solitea

Produktový manažer iDokladu Jan Kriváň

Výraznější novinkou v aplikaci je také tmavý režim, na který si uživatelé zvykají už u mnoha různých aplikací a Solitea s iDokladem nechce být pozadu. Podle odborníků totiž dlouhé sledování displejů vyzařujících modré světlo, zejména před spaním, má negativní vliv na spánek. „Zároveň je mnoho uživatelů zvyklých mít aplikace v tmavém režimu, proto jim nechceme dělat ‚šoky‘, když budou přeskakovat mezi světlými a tmavými aplikacemi,“ dodává s úsměvem produktový manažer iDokladu.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost Solitea. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.