Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi vyvinuli mezinárodně oceněný průhledný respirátor

Věda

  5:15
Češi vyvinuli mezinárodně oceněný průhledný respirátor s vysokou filtrační schopností, nadstandardním dechovým komfortem a hledají cestu k sériové výrobě.

Češi vyvinuli mezinárodně oceněný průhledný respirátor foto: 3Dtiskárna

Turnovská firma 3Dtiskárna se po šesti měsících vývoje pokouší přijít na trh s novinkou v oblasti ochrany dýchacích cest. Jedná se o průhlednou respirační čtvrtmasku, která umožňuje vidět mimiku a ústa uživatele, nepotí se a volně se v ní dýchá. Aktuálně probíhá její certifikační proces na VÚBP v Praze.

Designérka navrhla průhledné respirátory třídy N95. Na jejich výrobu lidé přispěli už téměř 6,8 milionu

Vzhled a technické provedení respirátoru zaujal mezinárodní porotu na prestižní soutěži German Design Awards, která v letošním ročníku udělila turnovskému nápadu zvláštní uznání v kategorii Lékařská, rehabilitační a zdravotní péče.

Češi vyvinuli mezinárodně oceněný průhledný respirátor
Češi vyvinuli mezinárodně oceněný průhledný respirátor

„Zareagovali jsme na potřeby, které k nám jako firmě pracující s 3D tiskem dolehly od zdravotníků a učitelů. Napadlo nás, že je možné vytvořit respirátor s vysokou mírou ochrany a zároveň nezakrýt jejich tváře“, říká k výrobku své firmy její majitel Peter Knobloch.

Očekává se, že produkt nalezne využití především v oborech, kde tvář zakrytá filtrační maskou nebo rouškou, způsobuje problémy v mezilidské komunikaci (např. péče o sluchově postižené, seniory, dětské pacienty a v celé řadě dalších odvětvích). Respirátor nabízí ochranu na stupni H13 (řádově vyšší než FFP 3) je kompatibilní s aplikací face ID, díky hydrofilní vnitřní vrstvě se nemlží a nezamlžuje ani brýle uživatele.

Průhledný respirátor lze používat opakovaně. Výměnné jsou pouze HEPA filtry, které firma Petera Knoblocha vyvinula a vyrábí. Provoz Průhledného respirátoru je výrazně levnější než v případě jiných průmyslově vyráběných filtračních masek či dokonce jednorázových roušek. Spektrum využití Průhledného respirátoru rozšiřuje redukce pro použití osvědčených filtrů od 3M.

Za účelem získání prostředků pro zahájení sériové výroby přichází turnovská společnost s crowdfundingovou kampaní na Hithitu. 

Autor:
Témata: respirátor, Praha