Hlavní obsah

Zimní dovolená bude letos jiná. V tuzemsku a mnohem levnější

Novinky, Barbora Buřínská

Lyžařská sezona se blíží a někteří Češi už přemýšlejí, zda vůbec, případně kde zimní dovolenou stráví. Na jejich plánech se pochopitelně podepsala i současná situace kolem šíření nemoci covid-19. Většina lidí nechává proto nákup na poslední chvíli. Pokud za zimními radovánkami ale vyrazí, budou pobývat především v Česku a rozhodně nebudou nijak utrácet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dovolená v nadcházející zimní sezoně a o zimních prázdninách bude letos pro řadu Čechů jiná, ukázal aktuální průzkum Equa bank. Pandemie koronaviru a s ní spojená opatření mnoha lidem totiž změnily plány. Češi se proto drží raději při zemi, a někteří dokonce zimní dovolenou oželí.

„Důvodem je nejen nejistota ohledně možnosti cestování – a to nejen do zahraničí, ale i v rámci ČR –, ale i zodpovědný přístup. Češi nyní více spoří, zaznamenali jsme nárůst zůstatků na spořicích účtech o 20 procent v porovnání se začátkem letošního roku. Zájem je i o investice do fondů, jejichž objem v držení klientů se na konci září ve srovnání se stejným obdobím minulého roku více než zdvojnásobil,“ uvedla Kateřina Petko z Equa bank.

Češi spořit nepřestali ani během koronakrize, nejčastěji uloží 1000 až 3000 korun

Finance

Průzkum ukázal, že šest z deseti Čechů v současnosti zimní dovolenou raději neplánuje. Opatrní jsou ale i ti, kteří o dovolené na horách uvažují, nechávají totiž nákup víceméně až na poslední chvíli. Více než dvě pětiny z nich plánují pobyt uhradit méně než měsíc před odjezdem, každý šestý dokonce jen týden předem.

V úvahách o destinaci pro zimní dovolenou hraje letos významnou roli nastavení storno podmínek. Vzhledem k tomu, že mnozí Češi mají kvůli pandemii koronaviru aktuální neblahé zkušenosti s rušením zájezdů, ubytování či dopravy, je například v porovnání s loňským rokem pro každého druhého důležité vstřícné nastavení podmínek stornování ubytování a dopravy či celého zájezdu. Pro pětinu Čechů je to dokonce zásadní, aby si dovolenou vůbec koupili.

Devět z deseti zůstane na českých horách

Není nijak překvapující, že 90 procent z těch, kteří chtějí dovolenou na horách strávit, si vybere tuzemské destinace.

O Rakousku jako o možném místě pro zimní lyžování uvažují jen tři procenta dotázaných, dva ze stovky oslovených doufají v pobyt na Slovensku a 1,3 procenta počítají s Německem. Dovolenou sice v zimních měsících, ale u moře chtějí strávit dvě procenta Čechů.

Rakousko vyhlásí lockdown

Evropa

Velké útraty rozhodně nehrozí

Opatrnost je znát i při plánovaných útratách za zimní dovolenou. Dvě pětiny z těch, kteří se na ni chystají, jsou ochotny utratit maximálně tolik, kolik utratili loni. Třetina bude ale šetřit a za dovolenou utratí méně.

Do pěti tisíc korun by chtělo dát za zimní dovolenou 60 procent dotázaných (loni to bylo 39 procent), od pěti do 10 tisíc korun chce vynaložit 18 procent Čechů (loni 30 procent), od 10 do 15 tisíc korun pak devět procent respondentů (loni 17 procent).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám