Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Blatný chce život v Česku řídit jedním číslem. Některá opatření mají platit měsíce

Aktualizováno -
6. listopadu 2020
15:39
Autor: trm, for, ČTK - 
6. listopadu 2020
13:45

Pětistupňová barevná škála od zelené přes žlutou a červenou - a s číselným hodnocením od 0 do 100. Tak má vypadat rizikové skóre v Česku, které připravuje nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a jeho tým. Vyhodnocovat se bude každý den a budou na něj navázaná opatření ve školství, průmyslu, kultuře i dalších odvětvích. Hodnotit se bude podle průměru za sedm dní, aby se opatření neměnila často.Skóre bude celoplošné i pro kraje. Blatný vyzval k dodržování opatření a snižování kontaktů, čísla statistiků předpovídají pomalejší brzdění epidemie, koronavirus s námi bude prý navždy a některá opatření mají platit měsíce. 

Pro vypočítání se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100 000 obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušené reprodukční číslo a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů. Hodnotit se bude podle průměru za sedm dní, aby se opatření neměnila často.

„Budu vědět, že při riziku 20 procent budou aktivované opatření číslo 2. Když stoupne na 40 procent, bude třeba aktivovaná úroveň opatření 3,“ řekl ministr a dodal, že nyní se představuje pracovní verze. Platná se pak představí v pondělí.

Blatný v polovině týdne řekl, že žádné rozvolňování přijatých opatření není pravděpodobné v příštím týdnu či deseti dnech. „Nepočítejme s tím, že se ještě další dva až tři týdny něco změní,“ uvedl ministr Jan Blatný na dotaz Blesk Zpráv, zdali můžeme počítat s otevíráním obchodů či škol. Termín návratu dětí do škol bude vycházet z připravovaného modelu. Na tom ministerstvo pracuje s řadou expertů.

Statistici budou na základě modelů dalšího vývoje epidemie doporučovat ministrovi  zachovat opatření proti covidu-19 ještě další až tři týdny, řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Ještě dva týdny podle něj poroste množství lidí s covidem-19 v nemocnicích.

„Počty hospitalizovaných v žádném případě neklesají. Máme zasaženou velkou skupinu seniorů, což je záruka dalších a dalších hospitalizací,“ dodal s tím, že v souhrnných číslech za říjen je vidět, že 15 procent pozitivních testů bylo provedeno u věkové skupiny 65 +. 

Blatný: Buďte doma, myslete na zdravotníky

Nový ministr opětovně apeloval na Čechy, aby dodržovali 3R a aby si zachovávali odstup od svých známých. „Snižte kontakty, jděte na homeoffice...je to na osobní zodpovědnosti každého z nás (...) Čím více to budeme dodržovat, tím kratší to bude,“ uvedl. Epideme totiž brzdí poměrně pomalu. Podle expertů by takto mohla brzdit až do konce listopadu. Nicméně už nyní je reprodukční číslo na čísle 1,01.

Podle Blatného, ale i Duška musíme myslet především na rizikové skupiny obyvatel a na zdravotníky. Podle dat ÚZIS byla nákaza koronavirem potvrzena u 13 807 pracovníků ve zdravotnictví. Z toho 2351 bylo lékařů a 6613 zdravotních sester. 

Tisková konference po jednání vlády: ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný Tisková konference po jednání vlády: ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný | Úřad vlády ČR

Podle Blatného je tak s těmito daty velice brzy na to, abychom byli optimističtí. „Denně je průměrně na JIP přijímáno 140 pacientů,“ uvedl dále Ladislav Dušek na tiskové konferenci k aktuálnímu vývoji. „Ta nemoc je extrémně dynamická a umí se rychle vrátit zpátky,“ konstatoval šéf ÚZIS.

Co je dobrou zprávou je fakt, že na rozdíl od jiných krajů výrazně zpomaluje epidemie v hlavním městě. Oproti tomu ostatní kraje hlásí stále růst, případně jen stagnaci.„Jedno z možných vysvětlení je, že Praha měla dříve než ostatní kraje vysoké výskyty, a zároveň že je to přijetím opatření a snížením mobility výrazným způsobem, nejvíc ze všech krajů,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Blatný následně na to konto obyvatelům Prahy poděkoval za tento trend 

Černý: Systém nárůst zvládá, ale je zatížen

Lůžkový systém je nadále schopen pojmout nárůst počtu pacientů s koronavirem. Je ale stále enormně zatížen, rozdíly jsou mezi jednotlivými kraji. Data uvedl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. 

Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je asi 47.000. Podle dat o kapacitě nemocnic z dnešního odpoledne je více než 22.200 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a třetina z nich je neobsazená. Lůžek intenzivní péče je přes 4000, neobsazených je čtvrtina. Umělých plicních ventilátorů je téměř 2100, neobsazených asi 40 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viho ( 6. listopadu 2020 21:41 )

O chřipce nemluví asi proto, aby měli výmluvu, až jim tento nový plán opatření selže. Pokud nenavýší testovací kapacity alespoň nad 100 tisíc testů denně, aby procento covid pozitivních testů kleslo pod 10 procent, nemají šanci kombinaci chřipky a koronaviru zvládnout. Nepůjde to rozlišit, testovací místa budou přetížená, vypukne chaos a panika. Řešením by byly levné testy ze slin dostupné v lékárnách s cenou tak do 100 Kč, aby se každý mohl sám otestovat, ale to vlády povolit nechtějí, protože by přišly o velký byznys farmaceutické společnosti, nemocnice a všichni ti, kterým tato pandemie byznysově vyhovuje.

brano34 ( 6. listopadu 2020 20:05 )

Blatný si dobře uvědomuje právě vznikající koktejl Chřipky a SARS-CoV2,
ale zakázali mu o spojitosti dvou zimních nemocí mluvit. Proč?

Viera Vaňová ( 6. listopadu 2020 19:46 )

Séru na nedělní nákup.Nefele máme spolu s rodinou tedy víkendy travime na chatě a ne v obchodě.uzivsme si to zahrada pokud je možnost v létě v horku bazén atd.Ted jde o školy st děti mohou spatky .Mám prvnska na střední stavební ,pak se devatáka a holku v sedmičce .potřebují st se vzdělávání.a ne sedí doma .

montevideo ( 6. listopadu 2020 16:17 )

Přežili jsme. Nebyli jsme totiž tak nenažraní.

viho ( 6. listopadu 2020 15:30 )

Očekávám, že tohle do pondělka nevydrží, až to uvidí Babiš. V tom výpočtu totiž chybí důležitá proměnná, a tím je Babišovo PR. Tato proměnná má rozhodující váhu a určuje vliv opatření na Babišovy volební preference.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa