Namířít na houbu mobilem a zjistit, zda není jedovatá. S českou aplikací se hojně houbaří u nás i v Německu

na-houby-3

Foto: Vocom/CzechCrunch

Česká aplikace pro přesnější houbaření

0Zobrazit komentáře

Říká se, co Čech, to houbař. V době, kdy kvůli absenci kulturních, sportovních a gastronomických možností zejí města prázdnotou, platí toto upravené přísloví ještě o něco víc. Venkov své kvality neztrácí a lesy přilákaly letos neobvyklý počet houbařů. Jak ale mezi stovkami druhů hub poznat tu jedlou?

Pro houbaře, kteří si nejsou svými nálezy zcela jisti, vyvinuli čeští vývojáři z malého studia Vocom aplikaci Na houby. Tu si pro Android za tři roky stáhlo přes 1,5 milionu lidí a nově je ke stažení také ve verzi pro iOS. Přestože houbařská sezona letos pomalu končí, spousta jedlých hub stále roste a deštivý podzim jim jen přeje, a tak se taková aplikace může hodit.

Udává se, že na území Česka roste okolo pěti tisíc druhů okem rozeznatelných hub. Při tak vysokém počtu může snadno dojít k záměně. Právě proto se dvojice vývojářů z Prahy, Vojtěch Kučera a Vít Čurda, rozhodla spojit zájem o houby a znalosti strojového učení, aby vytvořili aplikaci, která s určením druhu pomůže. Stačí na houbu namířit telefonem a aplikace do pár vteřin nabídne seznam výsledků. A to i v hlubokém lese bez telefonního signálu. Funguje totiž offline.

na-houby-1

Foto: Vocom/CzechCrunch

Mobilní aplikace Na houby vám pomůže s vaším houbařením

Jak sami vývojáři zmiňují, aplikace je jen jednou z doprovodných metod, jak houbu rozpoznat. Na výsledky se rozhodně nedá plně spoléhat. Vždy je třeba zapojit úsudek uživatele, neboť k identifikaci houby neslouží zdaleka jen zrak. Houbaři si plodnice nejen dobře prohlížejí nebo testují hmatem, ale také si k nim čichají, někteří je dokonce ochutnávají, což už nemusí být vždy bezpečné.

Mnoho druhů hub roste v symbióze se stromy či jinými rostlinami, některé po utržení oxidují a mění barvu. To jsou všechno aspekty, které zkušený houbař při identifikaci houby zvažuje. Aplikace tedy může sloužit jen jako jedno z vodítek. „Listování v atlase je zdlouhavý proces, navíc ne všichni atlas vlastní. Byť aplikace nedokáže určit vždy přesný výsledek na první pokus, opakovaným skenováním z více úhlů nabídne úzký okruh možností,“ popisuje čtyřiatřicetiletý Kučera.

Aplikace vyhodnocuje obrázek přes neuronové sítě a uživateli představí několik nejpodobnějších hub včetně fotky, popisu a symbolu označujícího, zda je vhodná k jídlu, či hrozí otrava. V podrobnějším popisu jednotlivých hub uživatel najde i základní charakteristiku vnějších znaků – typ plodnice, tvar i povrch klobouku, barvu a tak dále. Další sekce informuje o výskytu, tedy zda houba roste v jehličnatých, či smíšených lesích, zda se pojí s konkrétní rostlinou a v jakých měsících roste. Poslední část představuje příbuzné houby, se kterými hrozí záměna.

Vše, co houbař potřebuje

Úspěšní houbaři mají svá osvědčená místa, na která se vrací, a ty si zpravidla drží v tajnosti. Aplikace jim umožní vést deník nálezů, do něhož se kromě zvoleného výsledku vyhledávání uloží také čas a lokalita nálezu. Na základě těchto dat dokáže aplikace predikovat výskyt jednotlivých druhů v regionu a tím zpřesnit vyhledávání pro další uživatele. Prémiová verze nabízí možnost vidět nejčastější houby i v jiných regionech a umožňuje prohlížet houby na více fotkách ve vysoké kvalitě na celém displeji.

Součástí aplikace Na houby je také atlas s výběrem 212 význačných hub a klíč k určování druhů hub podle viditelných znaků. Přidávat další druhy vývojáři neplánují. Obsahovou a klasifikační část vytvořili ve spolupráci s mykologem, neboť sami jsou spíš houboví nadšenci než odborníci.

„Nemáme ambice rozpoznávat konkrétní druhy křemenáčů od sebe, liší se jen drobnými nuancemi. Aplikace je spíš pro laiky. Tato množina dobře pokrývá nejčastěji vyskytující se houby pro střední Evropu. Nebudeme přidávat další, bylo by to na úkor přesnosti. Pro většinu houbařů je tato množina dostatečná,“ vysvětluje Kučera.

houba-v-lese-1

Foto: marekkokes/Unsplash

Aplikace pomáhá houbařům v Česku i v Německu

Na novou sezónu plánují zdokonalit rozpoznávací mechanismus, který aktuálně funguje jako video preview. Uživatel tedy nemusí nic fotit, jakmile čočka foťáku zachytí houbu, začne se rámeček na displeji zelenat a algoritmus už loví v databázi vhodné kandidáty. Jako další novinku zvažují přidat originální recepty s houbami.

Aplikaci si zatím stáhlo přes půl milionu Čechů, nečekaný úspěch slaví také v Německu a Rakousku. V podzimním období dokonce patří mezi nejstahovanější desítku aplikací. Na Google Play už má aplikace deset tisíc recenzí, což vývojářům poskytuje solidní zpětnou vazbu i inspiraci na zlepšení.

„Chyby opravujeme za pochodu. Bylo by fajn mít testera, ale nemůžeme si to dovolit. Jsme pětičlenný tým a všichni máme jinou práci. Toto je spíš náš koníček, na kterém pracujeme po nocích,“ popisuje Kučera. Ty bývají v zimě dlouhé a právě zimní období je pro tým vývojovým sprintem. „V létě raději jezdím na kole a na podzim běhám s mobilem po lese a hledám houby,“ uzavírá vývojář.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym