Biden podle projekcí vyhrál. Trump to nechce uznat, jeho tým podal žalobu v Arizoně

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden podle mediálních projekcí vyhrál volby. Podle odhadu agentury AP má jistých 290 volitelů. Pro vítězství je jich třeba 270. Biden se tak zřejmě ve věku 77 let stane nejstarším vítězem v dějinách a v pořadí 46. hlavou státu.

On-line přenos

Americké prezidentské volby

  • 14:51
    Česká televize

    "Očekávám Ameriku, kde prezident Biden bude spíše působit umírněně, bude se snažit zemi sjednocovat, ale situace je tak vyhrocená, že se mu to nepodaří. Hlavně radikální levicové křídlo jeho strany na něj bude tlačit a požadovat zásadní reformy," míní publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch, podle kterého se však tyto požadavky nepodaří uskutečnit kvůli očekávané republikánské většině v Senátu.

  • 14:45

    Bidenovo volební vítězství zatím neuznala řada vlivných členů Republikánské strany, čeká se například na reakci jejich lídra v Senátu Mitche McConnella.

  • 14:39

    Britský premiér Boris Johnson označil Spojené státy za nejbližšího a nejdůležitějšího spojence Velké Británie. Doplnil přitom, že Washington považuje za tvrdého vyjednavače a vyjádřil naději, že se posunou bilaterální jednání v otázce obchodu a obnoví se spolupráce na ochraně klimatu.

V sobotu agentura AP i televize NBC a CNN předpověděly, že Bidenův náskok v Pensylvánii už není možné zvrátit, a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů. „Pensylvánie se nakonec stala tím nejdůležitějším státem, který rozhodl, že se Joe Biden přehoupl přes hranici 270 volitelů,“ uvedl zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.  

Bidenovi je ctí, že ho lidé zvolili, aby vedl zemi. „Bude před námi těžká práce, ale slibuji vám toto: budu prezidentem všech Američanů, ať jste pro mě hlasovali nebo ne,“ napsal na Twitter. Uvedl také, že „nyní, když kampaň skončila, je čas nechat zlost a ostrá slova za sebou a spojit se jako národ“.

„Prostým faktem je to, že volby zdaleka nejsou u konce,“ reagoval na zprávy o Bidenově vítězství Donald Trump. Média podle něj „nechtějí, aby byla odhalena pravda“. Trump se v prohlášení také zmínil o možném přepočítání hlasů v některých státech i o soudních sporech o regulérnosti voleb.

Nedlouho předtím než média prohlásila Bidena vítězem voleb, označil za něj Trump sám sebe. „Tyto volby jsem vyhrál…,“ napsal na Twitteru. Kromě twitterových příspěvků z jeho strany v sobotu nepřišla žádná další vyjádření.

Podle médií Bidenovi připadla i Nevada

V okamžiku, kdy média ohlásila verdikt ohledně výsledku v klíčovém severovýchodním státě, bylo v Pensylvánii sečteno 98 procent odhadovaného počtu odevzdaných hlasů. Biden měl v neúplných výsledcích navrch o půl procentního bodu, což odpovídalo více než 30 tisícům hlasů. Jeho náskok se s postupujícím časem zvyšoval.

Média včetně televize Fox News či deníku The New York Times záhy Bidenovi přisoudila i vítězství v Nevadě, kde měl demokrat po sečtení 94 procent očekávaného počtu hlasů náskok dvou procentních bodů. Podle některých zdrojů se tak jeho zisk zvýšil na 279 volitelských hlasů, podle agentury AP, která už měla jasno i o Arizoně, dokonce na 290.

Události: Biden podle projekcí vyhrál americké prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Zbývají už jen tři státy, u kterých žádné z předních médií nepřišlo s odhadem vítěze: Georgia, Severní Karolína a Aljaška. 

Letošní volby v USA provázel i přes pokračující problémy s epidemií covidu-19 mimořádně vysoký zájem voličů. Sečteno už bylo na 148 milionů hlasů, což je o deset milionů více než konečné číslo z roku 2016. Sčítání přitom stále pokračuje a podle posledních odhadů by nakonec účast mohla dosáhnout přibližně 67 procent, což by byl nejvyšší podíl za více než sto let.

Odhad průběžných výsledků voleb podle AP: modře demokraté, červeně republikáni, světle vedení, tmavě vítěz. (AP odhaduje, jaká část hlasů byla sečtena. Účast odhaduje na základě minulých voleb, informací o předčasném hlasování a průzkumů u volebních místností. Odhad se může měnit na základě zpřesňujících se informací.)

Gratulace od demokratů i některých republikánů

Blahopřání Bidenovi zaslali přes sociální sítě jeho kolegové z řad demokratů, ale i někteří republikáni. „Nemůžu být více pyšný, gratuluji našemu příštímu prezidentovi Joeu Bidenovi a příští první dámě Jill Bidenové,“ vzkázal například exprezident Barack Obama. Velkou pýchu vyjádřil také nad tím, že se první viceprezidentkou stane Harrisová.

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zase označila Bidenovo vítězství za začátek „nového dne naděje pro Ameriku“. Bývalá prezidentská kadidátka demokratů z minulých voleb Hilary Clintonová poděkovala všem, kdo k Bidenovu vítězství pomohli, podle ní se začíná psát nová stránka historie Ameriky.

„Gratulace zvolenému prezidentu Bidenovi. Modlil jsem se za našeho prezidenta většinu svého dospělého života. Budu se modlit i za vás a za váš úspěch. Nastal čas léčit hluboké rány. Mnozí spoléhají na vás, že je na této cestě povedete,“ vzkázal Bidenovi přes Twitter Jeb Bush.

Blahopřání zaslal i republikánský senátor Romney: „Víme, že jste oba lidé dobré vůle a obdivuhodného charakteru.“ 

Jiní republikáni se vyjádřili rezervovaněji. „O tom, kdo vyhrál volby, nerozhodují média, ale voliči. V mnoha státech jsou rozdíly tenké jako břitva a sčítání pokračuje, některé z nich směřují k přepočítání,“ uvedla na Twitteru šéfka Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) Ronna McDanielová.

Podobně se vyjádřil i republikánský senátor Josh Hawley. „Média neurčují, kdo je prezident. Určují to lidé. Až budou sečteny všechny legální hlasy, skončí přepočítávání a bude vyřešeno obvinění z podvodů, budeme vědět, kdo je vítěz,“ uvedl Hawley.

Spontánní oslavy napříč celou zemí

Předpokládané vítězství Joea Bidena vyvolalo spontánní oslavy v řadě amerických měst, včetně Washingtonu. Bidenovi stoupenci slavili i nedaleko Bílého domu, jehož nynější šéf Donald Trump byl v té době ve svém golfovém klubu ve Sterlingu ve Virginii. Řada washingtonských ulic se zavřela dopravě. Dalším centrem oslav bylo náměstí Dupont Circle, kde se rovněž sešly stovky tančících a zpívajících lidí.

Oslavy propukly i v New Yorku. Na Manhattanu vybíhali lidé z domů, tančili a nadšeně se zdravili s neznámými. Podobné scény byly k vidění v Harlemu, kde se ke klaksonům přidávaly i kravské zvonce. Spontánní shromáždění byla k vidění i v dalších městech, jako je San Francisco či Filadelfie, která patří k baštám demokratů.

Bidenovi stoupenci u Bílého domu
Zdroj: Reuters

Reuters připomíná, že někde se sešli i stoupenci Donalda Trumpa. V hlavním městě Pensylvánie Harrisburgu asi stovka příznivců nynějšího prezidenta protestovala u budovy pensylvánského Kapitolu, kde byla i podobně početná skupina demokratických aktivistů.

„Tohle ještě neskončilo! Tohle ještě neskončilo! Fake news!“ skandovali podle agentury AP lidé shromáždění u budovy Kapitolu ve státě Georgia. Prezidentovi příznivci proti údajným podvodům protestovali i v Arizoně nebo v americkém hlavním městě. Ve Washingtonu jeden z účastníků mával cedulí s nápisem „zastavte krádež“, což je heslo propagované v posledních dnech na sociálních sítích prezidentovými spojenci.

Agentura AP informuje, že k podobným scénám došlo u Kapitolu ve státě Michigan, kde na jedné straně byli Trumpovi příznivci, z nichž někteří byli ozbrojení, a na druhé straně skupina stoupenců hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží). Podle AP začalo napětí sílit poté, co se dostavili další stoupenci Trumpa, a jejich oponenti raději scénu opustili.

Biden: Tento závod vyhrajeme

Demokratický kandidát vystoupil v sobotu brzy ráno SEČ s projevem k národu. Za vítěze hlasování se tehdy ještě neprohlásil, byl ale přesvědčen, že zvítězí se ziskem jasné většiny hlasů.

V proslovu prohlásil, že Američané „si vybrali změnu“. Zároveň požádal občany o trpělivost při sčítání a vyzval je, aby odložili hněv: „Účelem naší politiky není konflikt, ale práce pro náš národ. Rozdílné názory jsou pro demokracii nutné, aby byla zdravá. Naši oponenti nejsou nepřátelé, ale spoluobčané. Jsem si jistý, že všichni, kdo odevzdali svůj hlas ve volbách, chtějí, aby americká politika byla uzdravena.“ 

Slíbil, že se od „prvního dne“ v prezidentské funkci bude věnovat pandemii. Situace je v tomto ohledu ve Spojených státech podle něj znepokojující. USA mají v absolutních číslech nejvíc prokázaně nakažených koronavirem i nejvíc úmrtí pacientů s covidem-19 na světě. Biden se chce věnovat i obnově ekonomiky těžce postižené koronavirovou krizí, klimatickým změnám či systémovému rasismu.

„Budu pracovat pro ty, kdo byli proti mně, stejně jako pro ty, kteří mě podporovali. Máme před sebou složité problémy – covid-19, ekonomiku nebo klimatické změny. Máme ale před sebou rovněž úžasnou budoucnost, kterou musíme budovat pro naše potomky, děti a vnoučata,“ řekl Biden.

Projev Joea Bidena v Delaware (zdroj: ČT24)

Trump dál trvá na tom, že může vyhrát

Prezident Donald Trump v pátek uvedl, že by se Biden ještě neměl prohlašovat za vítěze. Oznámil také, že hodlá pokračovat v právních bitvách ohledně výsledků voleb, a soukromě své spojence a poradce vyzval, aby se za něj veřejně postavili, přičemž trval na tom, že má stále šanci Bidena porazit.

Analytici ale míní, že šance na zvrácení výsledku je mizivá, ať už skrze přepočty nebo prostřednictvím žalob. Vícero stížností Trumpovy kampaně na údajné nesrovnalosti už soudci pro nedostatek důkazů odmítli. Prezidentův právnický tým nově podal žalobu na průběh voleb v Arizoně –⁠ v jednom z okresů tam podle něj neprávem odmítli hlasy některých voličů.

Trumpův právník Rudy Giuliani ovšem řekl, že v pondělí přijdou další žaloby. Giuliani podle zpravodajského webu BBC například prohlásil, že v Pensylvánii se letos započítaly i hlasy od zemřelých voličů. Fámu v tomto duchu, která se na konci týdne šířila na sociálních sítích, v pátek vyvracel list The New York Times.

Odborník na politiku Severní Ameriky Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v žalobách Trumpova týmu žádný pádný argument nevidí. „Většina právních expertů v USA právní důvody většiny těch žalob nevidí jako opodstatněné. Dosavadní rozhodování soudů také naznačuje, že Donald Trump šancí příliš nemá. Byly drobné úspěchy – že se pozorovatelé z jeho kampaně mohli přiblížit trochu blíž k volebnímu sčítání – ale jedná se o detaily. Nikdo nepředpokládá, že by soudní rozhodnutí zneplatnilo tisíce případně desetitisíce hlasů,“ řekl v ČT Kozák. 

Někteří prezidentovi blízcí se zasazují o to, aby se Trump veřejně zavázal k pokojnému předání moci, pokud by byl Biden prohlášen za vítěze voleb. Jeden vysoce postavený představitel kampaně však uvedl, že v rozhovorech nepadla řeč o projevu, v němž by Trump uznal prohru, napsal liberální list The Washington Post (WP) s odvoláním na dva nejmenované zdroje z okolí prezidenta.

Podle Trumpových spojenců je nepravděpodobné, že by uznal porážku tradičním způsobem, tedy zdvořilým, velkorysým projevem, který se stal tradicí i po těch nejtvrdších soubojích o Bílý dům. Naopak, pokud prohraje, bude podle zdrojů nadále bez důkazů tvrdit, že mu byly volby ukradeny, napsal WP. 

Kozák: Šampaňské bych ještě neotvíral, být demokraty, ale pro Bidena to vypadá dobře (zdroj: ČT24)