Hlavní obsah

Joe Biden bude prezidentem USA

Novinky, drk, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnuto. Příštím prezidentem Spojených států amerických se stane 77letý kandidát Demokratické strany Joe Biden. Po spočítání hlasů z rozhodujícího státu, Pensylvánie, přesáhl potřebnou hranici 270 volitelských hlasů, uvedla ve své projekci CNN i agentura AP. V úřadu tak po čtyřech letech nahradí republikána Donalda Trumpa.

Živě: Joe Biden bude prezidentem USAVideo: Novinky / ČTK / Reuters / AP

 
Článek

Do Bílého domu usedne na příští čtyři roky demokratický kandidát Joe Biden. Definitivně to stvrdilo jeho vítězství v Pensylvánii, které ohlásila agentura AP i vícero amerických televizních stanic. S 20 voliteli z Pensylvánie přesáhl hranici 270, kterou člověk potřebuje pro to, aby se stal prezidentem.

Svůj konečný výsledek ještě může navýšit. Média zatím ještě nevyhlásila vítěze ve čtyřech dalších státech – Georgii, Severní Karolíně, Arizoně a Aljšace. Minimálně ve dvou se ještě očekává vítězství Bidena.

77letý Biden se ve vysoké politice pohybuje už od roku 1973, kdy usedl do Senátu. Na prezidenta Spojených států kandidoval už v roce 1988, ale po třech měsících kampaň vzdal. Podruhé kandidoval v roce 2008, ale opět po špatném výkonu z kraje primárek boj vzdal. Přesto nakonec do Bílého domu usedl, a to jako viceprezident Baracka Obamy.

Biden je celoživotním členem Demokratické strany. Jako svou viceprezidentku si v srpnu vybral 56letou Kamalu Harrisovou.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Na výsledky se čekalo 

Sčítání letošních voleb bylo velmi turbulentní. Průzkumy se opět mýlily, zejména kvůli takzvaným „stydlivým voličům” i ochotě lidí odpovídat na telefonní dotazy agentur. Prvotní výsledky vyznívaly pozitivně spíše pro obhajujícího prezidenta Trumpa, zejména poté, co vyhrál klíčový stát na Floridě.

Volby 2020 byly ale bezprecedentní v tom, že se konaly v průběhu koronavirové pandemie. Státy musely upravit svoje pravidla pro odevzdávání hlasů, velká část obyvatel se rozhodla odvolit korespondenčně. A právě to byl fakt, který zkomplikoval sledování průběžných výsledků.

ON-LINE: Světoví lidři gratulují Bidenovi ke zvolení, Trump se vrací z golfu

Amerika

Každý stát hlasy totiž počítal jiným způsobem. Některé počítaly všechny najednou, některé začaly sčítáním prezenčních hlasů a až poté přistoupily k těm korespondenčním. Podle všeho hlasovali republikáni především ve volební místnosti, zatímco demokraté poštou.

Z toho důvodu se situace zdramatizovala v momentě, kdy klíčové státy jako Wisconsin, Michigan, Pensylvánie a Georgie začaly sčítat korespondenční hlasy. Státy, kde původně Trump vyhrával, se najednou začaly stáčet k Bidenovi. Nešlo o žádné skryté hlasy, nebo podvod, jak naznačoval Trump, ale jen o metodiku sčítání.

Reklama

Výběr článků

Načítám